Politikai cenzúra zajlik a Facebookon ifj. Lomnici szerint

 

Politikai cenzúra folyik a Facebookon – jelentette ki ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 szerda reggeli adásában azzal kapcsolatban, hogy a közösségi oldal törölte a migránsok miatt hazaköltözött svéd–magyar nő videóját a Híradó.hu Facebook-oldaláról. Az M1-en bemutatott beszélgetés egymillió megtekintés és 12 ezer megosztás fölött járt.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en azt mondta: a Híradó.hu közösségi oldalán elhelyezett videó eltávolítása megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon, és ez nem szolgálja a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság – vagyis az alapjogok – kiteljesedését.

A szakértő szerint a Facebook nem „szeretné”, hogy az illegális migránsokról, bevándorlókról negatív kontextusban beszéljenek. Úgy fogalmazott: egy ilyen népszerű videónak – ami egyébként egy tényeket közlő személy véleményét és tényállításait tartalmazza – az eltávolítása is megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon.

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a jelek szerint a magyarországi választások közeledtével megsokszorozódtak a cenzúrára utaló jelek a legnagyobb közösségi oldal vonatkozásában. Szerinte fontos a későbbiekben, hogy az úgynevezett közösségi alapelveket jobban harmonizálják az uniós normákkal.

A videó törlésével kapcsolatos híreinkről itt olvashat bővebben.