A közérdekű információhoz való jutás alapjoga sérülhet a letiltással

 

Már három, bevándorlással kapcsolatos videót tiltott le a Facebook a Híradó.hu közösségi oldaláról. Először azt a két videót blokkolták, amely egy hazaköltöző svéd–magyar nővel készült, és amelyben elmondja az M1-nek, hogyan változtatta meg Svédországot a bevándorlás. Majd azt a felvételt is, amely egy német családról szól, amely szintén a rossz közbiztonság miatt költözne Magyarországra, Sopronba.

A Facebook belső mechanizmusai kevéssé ismertek – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorban. Hozzátette, annyit tudni, hogy Londonban döntenek egy-egy tartalom vonatkozásában az úgynevezett közösségi alapelvek megsértéséről. Magától is törölhet a Facebook, és van, amikor bejelentésre teszi ezt meg – mondta.

Mivel a Híradó.hu esetében nem elszigetelt letiltásokról van szó, ifj. Lomnici Zoltán szerint a közérdekű információhoz való alapjoga sérült a magyar polgároknak. Ezen a közösségi oldalon folyamatosan médiatartalmakat osztanak meg a felhasználók, ezért nem lehet önkényesen megfosztani a közérdekű tartalmaktól az olvasókat. A szakember szerint ez nyílt jogsértés.

Úgy véli, a konzervatív jobboldali tartalmak vonatkozásában egy egyértelmű egyoldalúságot lehet felfedezni a Facebook magyarországi ténykedése kapcsán.

Van, aki számára a valóság sértő – mondta az alkotmányjogász arra a kérdésre reagálva, hogy valaki vagy valakik ezeket a videókat végignézték, és úgy döntöttek a tartalmuk nem megfelelő, így törölték őket. Lomnici Zoltán szerint, „ha valaki erre a meglátásra jut, akkor gyorsan váltson munkahelyet, mert egy ilyen közösségi médiaóriásnál nem dolgozhatnak olyanok, akik egy-egy ilyen videónál bármiféle jogsértő tartalmat vélnek felfedezni”. Meggyőződése, hogy ez egy politikailag motivált döntés volt, a véletlen lehetőségét kizárta.

Elmondta, hogy óriási a felelősség a tartalomszolgáltatókon, amelyek határokon túlnyúló tevékenységet végeznek. Európai szintű szabályozásra lenne szükség, jelenleg a magyar bíróságok és hatóságok csupán korlátozott mozgástérrel rendelkeznek.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint elfogadhatatlan a törlés, és olyan lavinát indít el, amelynek kapcsán elhiteltelenedik a Facebook. Úgy véli, ha több ilyen esemény lesz tapasztalható, akkor ez a cég megítélését is érintheti. Hozzátette, Magyarországon biztosan romlik a brand, mert nem lehet olyan normális ember, aki elfogadja, hogy ennyire egyoldalúan döntsön a cég.