A Híradó.hu megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Facebook adminisztrátoraival

 

Egymillió megtekintés fölött járt kedden este annak az M1-nek nyilatkozó svéd–magyar nőnek a videója, aki a migrációs helyzet és a biztonság hiánya miatt 40 év után költözött haza Svédországból. A közösségi oldal rövid indoklás mellett törölte a Híradó.hu Facebook-oldaláról a riportot.

Kapcsolatfelvétel és újabb videótörlés

Portálunk megpróbálta felvenni kapcsolatot az ügyben a Facebook adminisztrátoraival. Ez a kapcsolatfelvétel bizonyos szempontból nem könnyű, az ilyen esetekre ugyanis nem létezik bevett eljárás, nincs telefonszám vagy dedikált e-mail-cím, egy űrlap áll rendelkezésre valamennyi bejelentésre.

A Híradó.hu részletes tájékoztatást kért a törlésről és kérte, hogy haladéktalanul helyezzék vissza a tartalmat.

A Facebooknak a szabályok szerint 24 órán belül reagálnia kell a reklamációra.

Eközben a Facebook egy másik videót is törölt a Híradó.hu hivatalos közösségi oldaláról. A videón szereplő interjúalany ugyanaz a svéd–magyar nő volt, aki a biztonság hiánya miatt hazaköltözött Magyarországra. Az eredetitől eltérően vágott rövid videót svédországi helyszínen készült képekkel illusztráltuk.

A látogatók is felháborodtak

A Híradó.hu közösségi oldalán a törölt videóról szóló cikkünk alatt heves vita bontakozott ki a törlés jogosságáról. A kommentelők nagy része sérelmezi a Facebook eljárását, és többen saját példával támasztották alá, hogy a közösségi rendszer vitatható elvek mentén töröl önhatalmúan tartalmakat a felhasználók oldaláról.