Csaknem négymilliárd forint jutott óvodai bővítésekre

 

A kormány 2015 óta 94 településen összesen 3,8 milliárd forinttal támogatta az óvodai férőhelyek bővítését – közölte Varga Mihály, a főváros II. és III. kerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten.

Az új óvoda uniós és költségvetési támogatásból, összesen 632 millió forint felhasználásával épül majd fel.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az elmúlt egy évtizedben 1825-ről 2550-re nőtt a főváros II. kerületében az óvodai, illetve 230-ról 444-re a bölcsődei férőhelyek száma.

MTI-fotó: Kallos Bea

Elmondta: az elmúlt időszakban számos közösségi tér, oktatási, kulturális intézmény és sportlétesítmény jött létre az önkormányzat és a kormány együttműködésével a kerületben. A többi közt megújult a Klebelsberg-kastély, a Gül Baba türbéjét övező környezet, jövőre átadják a Millenáris Széll-kapu közparkot, illetve a Nemzeti Táncszínház új épületét, Pesthidegkúton pedig új iskolaépületben folytathatja szakmai programját a Gyermekek Háza.

A II. és a III. kerületben összesen 30 fejlesztés indulhatott el, többségében a költségvetés támogatásával – sorolta. Mindez azt is jelenti, hogy érdemes a főváros II. kerületébe költözni, gyermeket vállalni, amit jelez a kerület növekvő népességszáma is – fűzte hozzá.

Ugyanakkor a bővülő gazdaságnak, a szaporodó munkahelyeknek és a családtámogatási rendszernek köszönhetően országszerte több jut a családok, a gyermekek támogatására, ami a népesedési tendenciák megváltozásához vezethet – mondta a miniszter. A legfontosabb segítségek közé sorolta a családbarát adórendszert, amelynek köszönhetően a szülők eddig mintegy 1900 milliárd forint adó- és járulékkedvezményt vehettek igénybe.

Láng Zsolt (Fidesz–KDNP), a kerület polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban 1,5 milliárd forintot fordítottak a kerületi óvodák fejlesztésére, illetve több mint egymilliárd forint jutott bölcsődefejlesztésre. A pesthidegkúti új, modern óvoda egy százéves épületet vált majd ki, és 77-ről 100-ra nő a férőhelyek száma – mondta az önkormányzati vezető.