Továbbra is kérdéses, mit tenne az ellenzék a határzárral

 

Továbbra sem tudni pontosan, mit gondol az ellenzék a határkerítésről, mint ahogyan azt sem, mit tennének a határzárral egy esetleges kormányváltás után. Korábban több ellenzéki politikus is azt nyilatkozta, le kell bontani a kerítést. Kedden az MSZP-s Gőgös Zoltán és a Jobbik elnöke is másképp fogalmazott – hangzott el az M1 Híradójában.

Az európai migrációs problémát a térképen egy ekkora kis kerítés biztosan nem oldja meg – ezt mondta a szocialisták elnökhelyettese a déli határon álló kerítésről. Gőgös Zoltán még 2015-ben, a migrációs válság kezdetén a Mandiner.hu-nak nyilatkozta azt, hogy a migráció politikáját nem oldja meg a kerítés.

Ezúttal viszont már arról beszélt: bár a kerítés nem jó megoldás, de nem bontanák le, mert az emberek szerint szükség van rá. Úgy fogalmazott, ameddig a magyar emberek úgy érzik, hogy ettől biztonságosabb az életük, addig a kerítés marad, ha már megépült, nem fogják lebontani.

„Sok magyar választópolgár úgy érzi, hogy ettől van biztonságban. Márpedig az ő szavazatuk, az ő lelkük, az ő biztonságérzetük számunkra fontos” – vélekedett néhány hete a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely azt mondta, a kerítés támogatása szavazatokat hozhat, ezért még azt is tagadta, hogy valaha ellenezte volna a határzár felépítését.

Korábban másképp vélekedett az ellenzék

Karácsony Gergely az M1 kérdésére most is azt állította, hogy a Fidesz plakátkampányában szereplő egyetlen ellenzéki politikus sem ellenzi a kerítést, vagyis sem Szél Bernadett, sem Gyurcsány Ferenc, sem Vona Gábor, sem pedig ő. Szerinte hazug kampányt folytat a Fidesz, mert olyan politikusokat szerepeltet egy plakáton, akik közül egyik sem akarja lebontani a kerítést.

Korábban másképp vélekedtek a határzárról és a menekülthullámról a Fidesz plakátkampányában szereplő ellenzéki politikusok. Szél Bernadett a menekülthullámot nem is tekintette valós problémának, Gyurcsány Ferenc szerint Magyarországnak javára válnának a migránsok. Vona Gábor pedig már akkor a határzár ellen foglalt állást, amikor az még fel sem épült. A Jobbik elnöke ennek ellenére ma már úgy vélte, a kerítést tulajdonképpen ők találták ki.

A miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádióban arról beszélt, az ellenzéki politikusok mostani, kerítéspárti nyilatkozatai ellenére, ha tehetnék, továbbra is lebontanák a határzárat. Dömötör Csaba szerint különböző hőfokon, de mind-mind támogatták a bevándorláspárti intézkedéseket, és a határzárat is folyamatosan támadták, így minden ellenzéki képviselő zsebében ott lapul a sárga kerítésvágó.

Dömötör Csaba hozzátette, az ellenzék most csak azért beszél a kerítés fontosságáról, mert az erről is szóló nemzeti konzultációban kétmillió magyar ember mondta azt, hogy szükség van rá.