Jobbikossal keveredett szóváltásba Vona

 

Nem akarta kommentálni az M1 kérdésére Vona Gábor a közte, illetve a korábbi jobbikos képviselő, Rubi Gergely közötti hangos szóváltást. A héten egy Hajdú-Bihar megyei jobbikos rendezvényen Rubi Gergely azzal vádolta a Jobbik elnökét, hogy elvette a párt lelkét, és a Jobbik néppártosodása egyértelmű kudarc. Rubi Gergely 2014-ig volt a Jobbik országgyűlési képviselője.

Néhány napja a Hajdú-Bihar megyei Tégláson tartott lakossági fórumot Vona Gábor. A Jobbik elnöke a rendezvény elején azt ígérte, hogy mindenki elmondhatja majd a véleményét.

És nemcsak támogató hozzászólások érkeztek a közönség soraiból. Egy korábbi jobbikos keveredett szóváltásba Vona Gáborral. Rubi Gergely 2010 és 2014 között a párt országgyűlési képviselője volt. A fórumon azt kérte számon a pártelnöktől, hogy a Jobbik miért szúrta hátba a radikálisokat.


Reagálásában Vona Gábor azt mondta: helyesen döntött a Jobbik, amikor úgy döntöttek Rubi Gergelyt nem indítják országgyűlési képviselőként. Rubi Gergely a fórum után úgy nyilatkozott: becsapva érzi magát a volt radikális pártszavazókkal együtt. Szerettük volna megtudni Vona Gábor véleményét egykori párttársa kritikáiról. A pártelnök kitérő válaszokat adott, majd kisétált a teremből. Ezután a párt szóvivőjét, Mirkóczki Ádámot kérdeztük. Később hozzátette: szerinte a kilépett jobbikosoknak – ahogy fogalmazott – irreleváns a véleménye.

Többen beszóltak már Vonának

Rubi Gergely már nem az első ex-jobbikos, aki bírálja a párt jelenlegi irányvonalát. Az utóbbi időben több csalódott korábbi jobbikos politikus és szimpatizáns kritizált a Jobbik néppártosodását. Legutóbb, januárban a Jobbik egri szervezetét hagyták ott többen is. Zalaegerszegen maguktól álltak fel a párt helyi vezetői, mert úgy vélték: Vona Gábor irányvonala erkölcsileg vállalhatatlan lett.

De távozik Morvai Krisztina is. A Jobbik európai parlamenti képviselője azt mondta, hogy a ciklus vége után nem akar többé szerepet vállalni a pártban, mert szerinte a Jobbik feladta az eredeti elveket. A néppártosodás miatt a párt egykori szimpatizánsai korábban az utcára is vonultak, így tiltakoztak.