A gyermekesek kilakoltatása ellen módosítanának törvényt ellenzéki pártok

 

A gyermekesek kilakoltatásának megakadályozása érdekében nyújtott be törvénymódosító javaslatot az LMP az Együtt és a Párbeszéd képviselőivel, A Város Mindenkié csoport kezdeményezésére. Egyelőre azonban kétséges, hogy azt a Ház még a választás előtt megtárgyalja-e, a kormánypártok ugyanis hétfőig döntenek az előterjesztés támogatásáról – mondta szerdán az LMP frakcióvezető-helyettese.

Schmuck Erzsébet sajtótájékoztatón ismertette a javaslatot, amely tiltaná az elhelyezés nélküli kilakoltatást a családok esetében, és az önkormányzatok kötelezettségévé tenné a fenyegetett gyermekesek elhelyezését. A javaslat az önkormányzati ingatlanban élő valamint a lakáshiteles családok esetében is tiltanák a lakáskiürítés bírósági elrendelését, ha az által az érintettek az utcára kerülnének. Rámutatott: április végén lejár a kilakoltatási moratórium, így ha a jövő héten nem hoznak döntést, számos család kerülhet utcára.

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint az Orbán-kormány nyolc évig semmit sem tett a gyermekesek kilakoltatása ellen. Azt mondta: a veszélyeztetettek számára olyan biztonsági hálót kell teremteni, amelyben senkinek sem kell az utcára kerüléstől félnie. Misetics Bálint, A Város Mindenkié aktivistája kijelentette: a Fidesz-frakciónak arról kell döntenie, hogy egyetért-e gyermekes családok hajléktalanná tételével. Hozzátette: kezdeményezésük csupán a jelenleg is hatályos jogszabályoknak szerezne érvényt, hiszen az önkormányzati törvény előírja a helyhatóságoknak a hajléktalanság megelőzését, a gyermekvédelmi törvény pedig azt, hogy pusztán anyagi okokból a gyermekek nem választhatók el a családjuktól.