Orbán Viktor: A Fidesz nem enged a zsarolásnak

 

Válaszolt Orbán Viktor a belga miniszterelnöknek a kötelező kvótákkal kapcsolatos ultimátumra. Charles Michel azt üzente egy interjúban a visegrádi országoknak, hogy ha továbbra is elutasítják a menedékkérők befogadását, akkor nélkülük döntenek az új uniós bevándorlási rendszerről. Orbán Viktor azt mondta, hogy a Fidesz nem enged a zsarolásnak, és tovább harcol azokkal szemben, akik meg akarják változtatni Magyarország és Európa keresztény identitását – hangzott el az M1 Híradójában.

Megdöbbentő, hogy valaki Brüsszelben úgy gondolja, hogy a közép-európai országok érdekeinek figyelmen kívül hagyásával el lehet fogadni a kötelező betelepítési kvóta rendszerét – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az M1 csatornán. Szijjártó Péter hozzátette, Magyarország soha nem fogadott be és nem is fog befogadni illegális bevándorlókat.

Charles Michel belga miniszterelnök egy hétvégi lapinterjúban adott ultimátumot a visegrádi országoknak. Úgy fogalmazott: „nagyon elkötelezett vagyok a dublini rendszer reformja mellett, ez ügyben ultimátumot fogalmaztunk meg a visegrádi országok felé, akik megtagadják a szolidaritást és a migránsok befogadását.

A belga kormányfő kilátásba helyezte, hogy akkor is áteröltetik a kötelező kvótákat, ha nem lesz megegyezés a V4-ekkel. Charles Michel azt mondta, konszenzus híján minősített többséget alkalmazunk az első szemeszter végén, hogy nélkülük hozhassunk döntést.

Nem ez az első alkalom, hogy Brüsszel rá akarja kényszeríteni a kötelező kvótákat azokra az országokra, amelyek nem hajlandóak migránsokat befogadni. Tavaly év végén például Cecilia Wikström svéd liberális EP képviselő – akinek az állandó, felső korlát nélküli betelepítési kvótáról szóló javaslatát novemberben fogadta el az Európai Parlament – arról beszélt, migrációs ügyekben többségi döntéssel is hozhatnak határozatot.

Orbán Viktor szerdán a közösségi oldalán reagált a belga miniszterelnök nyilatkozatára. A miniszterelnök úgy fogalmazott, nem engedhetünk a zsarolásnak.

A belga miniszterelnök nyilatkozata jelzi azt a veszélyt, hogy Brüsszel mindenáron keresztül akarja verni a kötelező kvótát a tagállamokon. Erről a Fidesz szóvivője beszélt az M1 csatornának. Puskás Imre szerint Brüsszelt egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy vannak tagországok, amelyek nem értenek egyet a kötelező kvótával.

Csődnek és kudarcnak nevezte az új dublini rendszer tervezetét ifj. Lomnici Zoltán az M1 csatornán. Az alkotmányjogász szerint nem lehet üres fenyegetésnek venni Charles Michel szavait, elképzelhető ugyanis, hogy például egy brüsszeli háttérbeszélgetésen felbátorították a belga miniszterelnököt, hogy ilyen kijelentéseket tegyen.