Önellentmondásba keveredett Karácsony: Most akkor jó, hogy van határkerítés, vagy el kell bontani?

 

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje – úgy tűnik – kerítésügyben ellentmondásba keveredett saját pártjának korábbi javaslataival. Míg 2015-ben a kerítés megépítésének szükségtelensége mellett érvelt, addig nemrégiben azon vélekedésének adott hangot Karácsony Gergely, hogy a kerítés a „választópolgárok” biztonságérzetét szolgálja, márpedig az a Párbeszéd számára fontos.

Semmiképpen se kerüljön sor határ menti kerítés építésére – ez olvasható a Párbeszéd Magyarországért (PM) 2015-ben íródott javaslatai között, amelyek a párt meglátása szerint a migrációs válság megoldását segítették volna elő. A PM a javaslatok közt azt is megfogalmazta, hogy kerítés építése helyett a kormány újítson fel laktanyákat, amelyek a migránsok befogadását szolgálnák, illetve bővítsék a bevándorlásügyben dolgozók számát a gyorsabb ügyintézés érdekében.

Karácsony tagadja, hogy ellenezte volna a határzárat

Elgondolkodtató kontrasztot képez a fenti állásfoglalással mindaz, amit nemrégiben nyilatkozott az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely. A politikus egy néhány napja tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „(…) most a vita nem arról szól, hogy meg kell építeni ezt a határzárat, hanem arról, hogy le kell-e bontani”. Hozzátette: tőle biztosan senki sem talál olyan idézetet, amelyben ellenezte volna a határzár felépítését, ahogy olyat sem, amelyikben a kerítés lebontásáról beszél.

Nyíregyháza, 2018. január 23. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Változás 2018 című kampánykörútjának nyíregyházi állomásán a Váci Mihály Kulturális Központban 2018. január 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje
(MTI-fotó: Balázs Attila)

A Karácsony Gergely nevével fémjelzett párt 2015-ös (vagyis a migrációs hullán kellős közepén írott) javaslatai között azonban a politikus állításával ellentétben egyértelműen ott áll a határzár felépítésének ellenzése. A párt 2015. október 15-e keltezéssel közzétett másik hivatalos állásfoglalásában ez olvasható: „Ezerszer elmondtuk: a déli határon épített kerítés értelmetlen, embertelen és pazarlóan drága. (…) építése nem járul hozzá a menekültprobléma enyhítéséhez.”

Mint ismeretes, 2015. szeptember 14-én – vagyis a fentiek közzététele előtt jó egy hónappal – vált teljessé a magyar–szerb zöldhatárt lezáró műszaki határzár egy vasúti átjáró lezárásával. Egy már megépült kerítés elleni érvelés pedig nehezen értelmezhető másként, mint a lebontásra való utalással.

A szavazópolgárok biztonságérzetét tartja szem előtt Karácsony

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, Karácsony Gergelynek a pártja a migrációs hullám közepén még vasfüggönynek nevezte a kerítést. Karácsony Gergely sajtótájékoztatón elhangzott szavaiból kiindulva változott a véleményük: a kerítés felépült, és számukra fontosak a szavazatok. Így fogalmazott: „Sok magyar választópolgár úgy érzi, hogy ettől (a határzártól – a szerk.) van biztonságban. Márpedig az ő szavazatuk, az ő lelkük, az ő biztonságérzetük számunkra fontosak.”

Időközben egyébként több ellenzéki párt és politikus is finomított korábbi véleményén: azt mondják, hogy most nem bontanák le a kerítést.

Brüsszel, ENSZ és Soros – mind lebontatnák a kerítést

Nemrégiben az Európai Parlament megkezdte az ENSZ migrációs csomagjának tárgyalását. A paktum komplex, kölcsönös kapcsolatot feltételez a migráció és a fejlődés között, leszögezi, hogy a bevándorlás jó és hasznos folyamat. Minden tagállamnak előírnák a migránsok betelepítését és lazítanák az adminisztrációs feltételeit. Minden országgal betelepítési programot készíttetnének, lebontatnák a határzárat. Alapvető jogként állítanák be a migrációhoz való jogot, és elmosnák a legális és illegális migráció közötti különbséget.

A Fidesz és a KDNP mindezt elutasítja, a pártok nyilatkozatai szerint sem Brüsszelnek, sem az ENSZ-nek nem fognak asszisztálni ahhoz, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak.

A vonatkozó brüsszeli vita előtt néhány órával egyébként fogadták Soros Györgyöt a brüsszeli bizottság legmagasabb szintű vezetői, Frans Timmermans, a bizottság elnöke pedig egyenesen arra utalt, hogy Sorosnak két évtizedre visszatekintő jó kapcsolata van az Európai Bizottsággal.

Az ellentmondásosnak tűnő nyilatkozatokkal kapcsolatban hétfőn megkerestük a Párbeszéd Magyarországért sajtóosztályát.

Keddi válaszukban úgy fogalmaztak: „Semmilyen ellentmondás nincs a 2015-ös és mai nyilatkozat között. 2015-ben ugyanis még nem volt kerítés, és előtte álltunk kétévnyi és sajnos több mint 30 milliárdnyi menekültellenes kampánynak. Ezalatt és ezáltal nemcsak a kerítés épült meg, hanem sokak lelkében a félelem is. A félelmet le akarjuk bontani, a kerítést egyelőre nem. A Párbeszéd ezt a kerítést soha nem építette volna meg, de ha már áll, a lebontása újabb kidobott pénz lenne” – közölte a párt.