Egyszer így, másszor úgy vélekedik az ellenzék a határkerítésről

 

Nem csak egy élő tévéinterjúban mondta el, hanem az interneten is leírta Vona Gábor 2015 augusztusában, a bevándorlási válság csúcspontján, hogy mit gondol a határkerítésről. Azt írta a Jobbik elnöke, hogy „mire a híres kerítés teljesen megépül, megállítani senkit nem fog”. Még azt is hozzátette, hogy az „egész teljesen értelmetlen”. A Jobbik továbbra is kitart amellett, hogy a kerítést valójában ők találták ki és hazugság, hogy a többi ellenzéki párttal együtt le akarják bontani.

„Azt gyanítom, hogy mire a híres kerítés teljesen megépül, már csupán múzeológiai értéke lesz. Megállítani nem fog senkit” – így vélekedett Vona Gábor a határkerítésről 2015 augusztusában közösségi oldalán. A Jobbik elnöke azt írta: a határzár értelmetlen és nem állít meg senkit.

A Jobbik szóvivője szerint nem mondta azt a pártelnök, hogy nem fog megállítani a kerítés. Jakab Péter arról beszélt: korábban a Jobbik vetette fel a kerítés szükségességét.

„Mi mondtuk, hogy szükség van a kerítésre, nem mindenféle drótakadályra, hanem szakszerűen felépített fizikai határzárra, ez megtörtént” – fogalmazott a szóvivő.

Vona Gábor azonban korábban többször is bírálta a határkerítést és azt is hangoztatta, hogy alkalmatlan Magyarország megvédésére. Az MTI-nek úgy fogalmazott: a kerítés szerinte csupán egy kommunikációs blöff, hiszen átjárható, átvágható, megkerülhető, ezért illúzió azt gondolni, hogy sikeres lehet.

Az Együtt bontanák le a határzárat feliratú plakát, amelyen Soros György és „a kerítésbontó ellenzék” látható Budapesten, a XIX. kerületi Üllői úton 2018. február 2-án. A Fidesz plakátját a fővárosban és vidéken is elhelyezik. (MTI-fotó: Kovács Tamás)

Közben kikerültek országszerte a Fidesz legújabb plakátjai. Ezeken Szél Bernadett, Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor és Karácsony Gergely, Soros György társaságában szerepelnek. Az olvasható a plakátokon, hogy együtt bontanák le a határzárat. Az ellenzéki politikusok kezében pedig drótvágó látható.

Hasonlóan, egy ilyen eszközt tartva illusztrálta a határzár építésekor egyik nyílt levelét az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi István ebben azt írta: Úgy látszik, mára nemcsak jelképesen jött el az ideje a hidegvágónak.

Nem Ujhelyi volt az egyetlen, aki a lebontás mellett érvelt

Botka László, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje azt mondta: azon leszünk, hogy minél gyorsabban le tudjuk bontani. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje nem tekintette valós problémának a menekültválságot.

Gyurcsány Ferenc pedig korábban többször is arról beszélt, hogy szerinte Magyarország jól járna a bevándorlókkal.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, Karácsony Gergelynek a pártja, a Párbeszéd a migrációs hullám közepén vasfüggönynek nevezte a kerítést. Ráadásul az építés leállítását, később pedig a határzár feloldását is követelték. Karácsony Gergely szerint azóta már változott a véleményük, mert a kerítés felépült és fontosak számukra a szavazatok.

„Sok magyar választópolgár úgy érzi, hogy ettől van biztonságban. Márpedig az ő szavazatuk, az ő lelkük, az ő biztonságérzetük számunkra fontosak” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Időközben több ellenzéki párt is finomított korábbi véleményén: azt mondják, hogy most nem bontanák le a kerítést.

Hollik István kereszténydemokrata képviselő szerint még több bevándorláspárti ellenzéki politikus is van, aki felkerülhetne a Fidesz plakátjára. Mint mondta: „ha valaki bevándorláspárti, márpedig ők azok, most elmondtam, hogy miért azok, akkor nyilvánvalóan azzal kezdenék a munkájukat, hogy lebontják a kerítést elfogadnák a kötelező kvótát és egyébként beengednék a migránsokat.”