Cáfolja Szél Bernadett átvilágításon megbukott szakértője, hogy a MigSzol munkatársa lett volna

 

Múlt hét pénteken a Híradó.hu írta meg elsőként: az Alkotmányvédelmi Hivatal elutasította Szél Bernadett afgán származású szakértőjének nemzetbiztonsági bizottságban történő alkalmazását. Hétfőn közleményben jelentkezett Janan Mirwais, aki azt írja, sosem volt a MigSzol munkatársa, azonban a közlemény további részében nem részletezi a menekültekhez és a bevándorlókhoz fűződő kapcsolatát. A Híradó.hu most egy 444-es cikket fölfedezve megtalálta, hogy Mirwaist korábban nem engedték be a Morrison's elnevezésű szórakozóhelyre. Mirwais a bírósági tárgyaláson azt az ajánlatot kapta a hely üzemeltetőjétől, egyszer ingyen bulizhat. Ő ezt nem fogadta el, helyette azt az ajánlatot tette, „a hely rendezzen egy menekültbulit, ahova ingyenes lesz a belépés, és kifejezetten menekülteket várnak majd”. A Morrison’s vezetője az ajánlatot elfogadta.

A 444.hu 2014. február 27-én azt írta: „Megegyezéssel ért véget az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárása a Morrison’s 2 szórakozóhely és Janan Mirwais jogászhallgató között. Az Afganisztánban született, 1990 óta Magyarországon élő Janan Mirwaist, akinek sötétebb a bőre az átlag magyarnál, tavaly októberben nem engedték be a bulihelyre. Arra hivatkoztak, hogy korábban problémák voltak vele, ez azonban nem volt igaz. A jogászhallgató (aki azóta már jogász) akkor az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

Csütörtökön négyórás tárgyalás után egyeztek meg. „Először azt ajánlották fel, hogy egyszer cserébe ingyen bulizhatok. Ezt nem fogadtam el” – mondta a tárgyalásról Janan. Ő viszont tett egy másik ajánlatot, amit a hely vezetője elfogadott. Ez alapján a Morrison’s 2-nek nyolc napon belül angolul és magyarul is bocsánatot kell kérnie tőle honlapján és a Facebookon. Hatvan napon belül pedig rendeznek egy menekültbulit, ahova ingyenes lesz a belépés, és kifejezetten menekülteket várnak majd.”

Az alábbiakban a hirado.hu teljes terjedelmében helyt ad Dr. Janan Mirwais közleményének.

„Mivel az elmúlt napokban a Fidesz-KDNP politikusai és a propagandamédia olyan hamis állításokat tett, amelyektől függetlenül személyem egyértelműen beazonosíthatóvá vált, mint a Lehet Más a Politika országgyűlési frakciójának tanácsadó-szakértője a hamis és hazug állításokkal kapcsolatban az alábbi közleményben reagálok. Magyar állampolgár vagyok, az LMP országgyűlési frakciójának munkatársa, a Migszol nevű szervezettel pedig soha, semmilyen jogviszonyban nem álltam. 1986-ban születtem Kabulban, Afganisztán fővárosában. 1990-től, 4 éves korom óta élek Magyarországon, 2003 óta pedig magyar állampolgár vagyok. Az óvodától kezdve, az iskolán át, a gimnáziumi érettségin keresztül kizárólag magyar oktatási intézmények hallgatója voltam. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végeztem jogászként cum laude minősítéssel. Életem meghatározó részét – 18 évet – Gödöllőn töltöttem. Rendszeres fellépője voltam a nemzeti ünnepek megemlékezéseinek, több helyi civil szervezet munkáját segítettem. 2010-től 2014-ig, majd 2016-tól az egyik szervezeti egység megszűnéséig a Demokrácia Központ Közalapítvány munkatársa voltam. A közalapítvány kuratóriumának elnöke előbb Schöpflin György európai parlamenti képviselő, majd Martonyi János, Magyarország korábbi külügyminisztere volt. 2014 és 2016 között a Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jogásza, valamint az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázati irodavezetője voltam. A közalapítvány főigazgatója Dr. Schmidt Mária, az Emlékbizottság vezetője Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. Az Emlékbizottság ülésein rendszeresen részt vettem. Közreműködtem a Tom Lantos Intézet megalapításában, és egyik koordinátora voltam az Intézet megnyitó ceremóniájának, amelyen részt vett Orbán Viktor, Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, és Hillary Clinton, korábbi amerikai külügyminiszter. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának, valamint az Eszterházy Károly Egyetemnek óraadó oktatója vagyok. Kutatási területem a párhuzamos jogrendszerek és a radikalizáció kapcsolata. Továbbá számos alkalommal végeztem tolmácsolási tevékenységet a Magyar Honvédségnek és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. A Lehet Más a Politika országgyűlési frakciójának 2017. júniusa óta vagyok külpolitikai ügyekben tanácsadó-szakértő munkatársa. A nemzetbiztonsági bizottság munkájában nem vettem részt, mivel az átvilágításom eredménye negatívan zárult. Személyem nem minősül nemzetbiztonsági kockázatnak, hanem a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésein nem vehetek részt. A biztonsági kockázatok tekintetében – mivel minősített információkról van szó – egyéb információval nem rendelkezem. Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt munkáját a továbbiakban is segíteni fogom, az engem ért hazug és hamis politikai támadások ellenére is. Jelzem, hogy a napokban megjelent nyilatkozatok és médiamegjelenések vonatkozásában a jogi lépéseket polgári és büntetőügyben is megteszem.”