Jobbik-alapító: szinte biztos a párt szakadása

 

A Jobbik „kétkulacsos” néppártosodása kudarcot vallott, a radikális és liberális szavazókat egyaránt megszólítani igyekvő politika Vona Gábor és körének személyes felelőssége – jelentette ki Nagy Ervin volt jobbikos politikus, a párt egyik alapítója a Vasárnap Újság e heti adásában. Mint elmondta, szinte biztos, hogy a 2018-as választás Vona Gábor bukásával és a Jobbik szétszakadásával fog végződni.

Kudarcba fulladt a Jobbik néppártosodása, a párt a vesztébe rohan – így látja Nagy Ervin, a Jobbik egyik alapítója. Az egykori politikus a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában arról beszélt: a 2018-as választáson kudarc vár a Jobbikra, a párt szét fog esni, mert Vona Gábor szembement a párt korábbi radikális elköteleződésével és egyre inkább a baloldalra tolódik.

Nagy veszteségnek tartja a volt jobbikos, hogy Morvai Krisztina, Gaudi Nagy Tamás és Borbély Zsolt Attila már nem a Jobbikban képzelik el a jövőjüket. Szerinte azonban vannak olyanok a pártban – mint a most éppen a katonaságnál szolgáló Novák Előd –, akik még bíznak abban, hogy a párt visszatérhet az alapító okiratában megfogalmazott nemzeti radikális útra.

Egy szakadás után nem tudni, ki vezetheti a nemzeti radikalizmus pártját, ugyanis már nagyon sokan lejáratódtak amiatt, hogy vállalták Vona Gáborral a cukisodás útját – fogalmazta meg aggályait a volt jobbikos politikus.

Már nem bíznak a pártban

Nagy Ervin, aki 2008-ban távozott a pártból Kovács Dáviddal együtt, elmondta: „régi bajtársak” keresik fel azzal a véleménnyel, hogy nem bíznak meg a pártban, mivel a Vona Gábor körüli pragmatikus tanácsadók miatt „a párt elárulta a nemzeti radikalizmust”, és csak számoknak tekintik a szavazókat. Ez a folyamat természetesen a párt táborát sem hagyja érintetlenül: kicserélődik és fogy – fogalmazta meg a Jobbik „morális bűnének” következményeit.

 

Elképesztő felháborodást indukált a párton belül az is, hogy olyan emberekkel szerepel együtt a Jobbik elnöke, mint például Rangos Katalin, aki évekig nem volt hajlandó jobbikossal interjút készíteni – fűzte hozzá Nagy Ervin.

Személyi válság van a baloldalon, azon a térfélen nincsen olyan ember, aki képes lenne a kormányzásra – tért ki a baloldali ellenzéki pártokra. Karácsony Gergellyel kapcsolatban megjegyezte: a politikai kalandorként is jellemzett politikus „ha a ló nincs, jó a szamár is” alapon lehet a szocialista kormányfő-jelölt, de ez a régi szocialistákban unszimpátiát indukálhat.