Elemző: ha nem lesz jelöltjük, a baloldaliak akár a Fideszre is szavazhatnak

 

Fodor Gábor helyet kap az MSZP listáján, de ez Farkas Örs politikai elemző szerint nem fogja megmenteni a baloldali összefogást, ugyanis ez önmagában nem egy nagy fegyvertény – jelentette ki az M1 szombat esti műsorában. Emiatt milliók nem fognak a baloldali lista mellé állni, az viszont kérdéses, hogy egyébként maga Gyurcsány Ferenc miként reagál erre, hiszen egy korábbi listáról épp ő húzta ki a Liberálisok elnökét, mondván, a kvótanépszavazásban a kormányt segítette tartózkodásával Fodor.

Közben az Együtt is új javaslattal állt elő: a balliberális törpepárt szerint az ellenzéki jelölteknek 66 körzetben 106-ból közösen kell indulni – kölcsönös visszaléptetés árán – míg 40 körzetről le kéne mondaniuk, mert ott nem verhető a Fidesz. Ezt nem fogadták kitörő lelkesedéssel a baloldalon – hangzott el a műsorban.

Farkas Örs szerint ez a megoldás „gyurcsányos”, hiszen felülreprezentált pártok próbálnak alkupozícióba kerülni – hozzátette, szerinte minden kispárt meg fog hasonlóval próbálkozni – itt a Momentumot, a Párbeszédet említette a politikai elemző. Szerinte még ma is arról szólnak a baloldali viták, hogy ki melyik pozícióból fog indulni, de ez nem fogja érdekelni a választókat, mint megfogalmazta, ők „unják a baloldali színházat”.

Az LMP-vel kapcsolatban megjegyezte: ők is felismerték ezt, hogy ez az összefogás inkább szavazókat riaszt el, úgyhogy arra számít, az ökopárt hiába tárgyal, végül egyedül fog indulni, ez pedig akár azt is jelentheti, hogy a mostani mértnél akár nagyobb támogatással fog a következő Országgyűlésbe jutni.

Farkas Örs hasonlóra számít a Momentummal kapcsolatban, de mint hozzátette: ők vidéken teljesen mérhetetlenek.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan alakulhat végül a választási matematika, ha nem a százalékok összeadásán fog múlni egy esetleges ellenzéki siker, elmondta: a másodlagos pártpreferencia baloldali szavazóknál is kormánypárti szavazatokat jelezz előre, tehát ha egy körzetben nem lesz baloldali – DK-s, MSZP-s, jobbikos – jelölt, akkor ezen pártok szavazói végül a kormánypártra adhatják le a szavazatukat.