Álljunk ki Lengyelországért!

 

Békés, szolidaritási megmozdulást szervez az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség ma este 18 órára a budapesti Bem-szoborhoz. A rendezvényről Nacsa Lőrinc, a szervező Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke tájékoztatta a hirado.hu-t.

Forrás: magyarhirlap.hu

Nacsa Lőrinc, Forrás: magyarhirlap.hu

Az Európai Parlament két héttel ezelőtt, alapvetően a balliberális frakciók kezdeményezésére úgy döntött, elkezdik előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását a lengyel kormánnyal szemben. E lépéssel szemben kívánnak tiltakozni a vasárnap késő délutáni rendezvény szervezői.

Miért tartották fontosnak e megmozdulás megszervezését? 

Az unió lépését mi egy újabb, a Közép-Európai demokráciákkal szembeni támadásnak tartjuk. A hetedik cikkely ugyanis azt mondja, azok ellen kell fellépni, akik szembe mennek az európai unióban elfogadott értékekkel. Márpedig mi úgy véljük, hogy pont a megtámadott államok azok, akik képviselik ezeket az értékeket, a nyugati országok pedig azok, akik veszélyeztetik. Nem fogadjuk el többek között a migráns-kvótát, a gazdasági menekültek befogadását szorgalmazó uniós ukázokat. Brüsszel pedig ezért bünteti a Közép-Európai államokat, ennek része a lengyelek fenyegetése is, mint ahogy májusban mi magyarok is átélhettük már ezt. Az ezeréves lengyel-magyar barátság okán pedig úgy gondoljuk, kötelez minket arra, hogy tegyünk valamit, ezáltal megmutassuk azt, hogy Európában ez a legerősebb nemzetek közötti, őszinte barátság.

Mi történik majd este a Bem-téren?

Hangsúlyozom, mindez egy békés, szolidaritási akció lesz. Egy molinót készítettünk, amire azt írtuk, “Kiállunk Lengyelországért’. Ezt fogja majd minden résztvevő aláírni, majd pedig ezt eljuttatjuk magas rangú lengyel politikusoknak. Segítségünkre lesz ebben az is, hogy rengetegen jelezték Lengyelországból, hogy eljönnek a rendezvényre, és a magyarországi lengyelek közössége is képviseli majd magát.

Ez egy egyszeri megmozdulás, vagy terveznek folytatást is?

Folyamatosan figyelemmel kísérjük majd az ezzel kapcsolatos híreket, eseményeket és negatív fejlemények esetén újra lépünk majd. De most egyelőre egy ilyen megmozdulást tartottunk indokoltnak, amilyen vasárnap 18 órától lesz a Bem-téren a szobornál.