×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A román átlagkereset nem haladta meg a magyarok átlagkeresetét

 

Alaptalan az az állítás, amely szerint a román nettó átlagbérek már ugyanannyit érnek, mint a magyarországiak – állapította meg egy gazdasági elemző intézet. A szakértők szerint az álhír közlői egymással össze nem vethető adatokból vontak le hamis következtetést. Az elmúlt hónapokban többször is előfordult, hogy Romániával hasonlították össze a magyar gazdasági vagy éppen egészségügyi helyzetet, és a ránk nézve kellemetlen állításokat előszeretettel vette át a kormánnyal szemben kritikus sajtó – hangzott el az M1 Híradójában.

Napközben és éjszaka is szinte teltházzal működnek az éttermek és bárok Bukarest belvárosában. De nagy a tömeg a bevásárlóközpontok környékén is, ami arra utal, hogy egyre jobban keresnek a románok.

A kép illusztráció A kép illusztráció
(Fotó: MTI/Vajda János)

A Privátbankár.hu szerint annyira, hogy a román nettó átlagbér tulajdonképpen már annyit ér, mint a magyar átlagfizetés – erről júniusban közölt cikket a portál. Azt írták: az amúgy alacsonyabb román nettó átlagkereset vásárlóereje gyakorlatilag beérte a magyart, és 0,5 százalék híján pont ugyanannyit ér. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szerint ez álhír.

Friss elemzésükben tételesen cáfolják a cikk állításait. A kutatási igazgató példaként említette, hogy nem az átlag magyar fizetését vették alapul az összehasonlításban, hanem csak a gyermektelen, egyedülállókét, és nem vették figyelembe a foglalkoztatási adatokat sem.

„Ugyanis amíg Romániában az alacsony képzettségűek nem találnak munkát, vagyis a fizetésük nem rontja a statisztikát, addig Magyarországon évek óta működik a közmunkaprogram, fizetésük pedig beleszámít a magyar átlagbérbe” – magyarázta Sebestyén Balázs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.


Azt mondta: mindezeket és az Eurostat adatai figyelembe véve a magyar átlagbérek 2018-ban és 2019-ben is a régió középmezőnyébe tartoztak, vagyis magasabbak voltak a román, de még a szlovák átlagfizetésnél is. Vásárlóereje pedig több száz euróval nagyobb mértékben nőtt a román átlagbérnél 2010 és 2018 között.

A Privatbankar.hu cikkét szinte az összes baloldali portál átvette. De az ellenzéki pártok is szívesen példálóznak Romániával a magyar gazdaság teljesítményével összefüggésben.

A Demokratikus Koalíció szerint is utolérték a román bérek a magyart, amihez, szerintük, a kormány gyengesége vezetett.

2018-ban a szocialista Korózs Lajos azt állította, hogy nemcsak az átlagfizetések, hanem az egészségügyi dolgozók bére is magasabb Romániában, mint nálunk. Csakhogy 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal emelkedett a magyar egészségügyi dolgozók bére.

Most júniusban minden orvos, háziorvos, ápoló és asszisztens, vagyis minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatást is kaptak a járványban nyújtott munkájuk elismerésekét.

A vírushelyzet egyébként nem volt hatással a keresetek alakulására. A járvány ellenére tovább nőttek a bérek itthon. A KSH adatai szerint júniusban 421 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. Vagyis több mint 15 százalékkal kerestek többet az emberek, mint egy évvel korábban.

A címlapfotó illusztráció.