Álhír #26: A budapesti rendőrfőkapitány megfenyegette az ellenzéki pártokat

 

Az igazság az, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályok betartására, illetve az esetleges jogsértések elkerülésére hívta fel a szervező figyelmét.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő május 4-i Facebook-bejegyzésében fenyegetőzéssel vádolja a Budapesti Rendőr-főkapitányságot:

Elképesztő dologról számolt be ma Cseh Katalin a Szél Bernadett-tel közös online sajtótájékoztatón: a budapesti rendőrfőkapitány a legutóbbi dudálós tiltakozás előtt levélben fenyegette meg a Momentum Mozgalmat. Egy rendőri vezető tehát egy el nem követett szabálysértés miatt fenyegetett meg egy ellenzéki pártot. Szerintem nem szabálysértés dudálással tiltakozni a kormány embertelen politikája ellen, de ha az is lenne: intézkedjen a rendőr vagy hallgasson, semmiképpen ne fenyegetőzzön!”

EZ EGY ÁLHÍR!

AZ IGAZSÁG AZ, HOGY A BUDAPESTI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG A JOGSZABÁLYOK BETARTÁSÁRA HÍVTA FEL A SZERVEZŐ FIGYELMÉT.

 

A hangulatkeltő bejegyzésre a BRFK rögtön válaszolt is közlemény formájában:

Budapesti Rendőr-főkapitányság a hiteles tájékoztatás érdekében az alábbiakat közli: A Momentum Mozgalom hivatalos Facebook profilján 2020. április 25-én „Dudálj, hogy Orbán is hallja!” megnevezésű felhívást jelenített meg, amelyet a Momentum Mozgalom hivatalos honlapján később ismételten közzé tett. A felhívásban 2020. április 27-én 17 órától 18 óráig a budapesti Clark Ádám térre gyűlést hirdetett meg, azonban a gyülekezési hatóságnál bejelentést nem tett. A fenti gyűléssel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság írásban felhívta a szervező figyelmét, a veszélyhelyzettel kapcsolatban kiadott magatartási szabályokat tartalmazó 46/2020. (III.16.) Korm. rendeletben, valamint a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III.27.) Korm. rendeletben foglaltakra, továbbá a gyűlésnek bejelentési kötelezettség elmulasztásával történő szervezésének, illetve megtartásának szabálysértési törvényben meghatározott jogszabályhelyeire. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a fenti rendelkezésekre, illetve az esetleges jogsértések elkerülésére hívta fel a szervező figyelmét, nem pedig fenyegetett.

Hadházy Ákos Szél Bernadett-tel és a Momentum Mozgalommal több hete „dudálós” tüntetést szervez a Clark Ádám téren, a jelenleg hatályban lévő KRESZ szerint azonban hangjelzést adni kizárólag balesetveszély esetén vagy annak elkerülése érdekében, illetve lakott területen kívül előzési szándékkal lehet. Ezzel Hadházy Ákos is tisztában lehet, hiszen a szabálysértést úgy próbálta kikerülni, hogy a korábbi tüntetés alkalmával rögzített dudaszót játszotta le kihangosítva.