logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.12.17.
december 18.
09
óra
43
perc
Roska Botod: Mindenki töltsön el egy kis időt egy vak vagy gyengénlátó emberrel
2022. 12. 18. 09:43

Roska Botond fő kutatási területe a látás-visszaállítás, ezért örömmel vállalta, hogy az idén a vakokat és gyengénlátókat támogató Jónak lenni jó! kezdeményezés fővédnöke lesz.

A magyar neurobiológus professzor tudományos munkájának eredményeként idén tavasszal génterápiás módszerrel tette lehetővé egy vak férfi számára, hogy érzékelje a vizuális ingereket a külvilágból. A professzor életének fő célja, hogy visszaadja a látás képességét azoknak, akik valamilyen probléma miatt akadályoztatva vannak ebben.

„Nem volt kérdés, hogy elvállaljam a fővédnöki szerepet. Kutatótársaimmal jelenleg a genetikus és a teljes vakság gyógyításával foglalkozunk. A következő években remélhetőleg a tényleges terápiáig is eljutnak ezek a kísérletek, amelyeket a kutatás jelenlegi szakaszában már embereken végzünk. Egy lépésre vagyunk attól, hogy széles körben hozzáférhető legyen” – mondta Roska Botond a Duna élő műsorában.

„A látó emberek úgy tudnak segíteni, hogy mindenki talál magának egy vak vagy gyengénlátó embert és eltölt vele egy kis időt, hogy megértse a problémáit” – tette hozzá.

×