logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.11.25.
november 25.
15
óra
59
perc
Angela Merkel szerette volna megelőzni az ukrajnai háborút
2022. 11. 25. 15:59

Angela Merkel volt német kancellár azt mondta, hogy szeretett volna létrehozni egy európai formátumot Emmanuel Macron francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tavaly, hogy megoldást találjon az Oroszország és Ukrajna közötti feszültségekre, de hivatalából történt távozása előtt már nem volt meg hozzá a hatásköre – írta a CNN.

„Már nem volt felhatalmazásom, hogy ezt végigvigyem, mert végül is mindenki tudta, hogy ősszel távozom” – idézte a Mekellel készült Der Spiegel interjút a portál. Mint írták, a volt kancellár már régóta jelezte, hogy a 2021. szeptemberi németországi országos választások után távozik hivatalából. Ugyanezen év augusztusában Moszkvába utazott utolsó hivatalos látogatására.

Az orosz elnökkel való találkozásáról azt mondta: „az érzés teljesen egyértelmű volt. Ami az erőpolitikát illeti, Putyin számára csak a hatalom számít.”

A CNN emlékeztetett, hogy Angela Merkel kezdeményezte a Normandia Formátum létrehozását, amely 2014-ben jött létre Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna részvételével a Krím félsziget orosz annektálása és Kelet-Ukrajnába történt benyomulása miatt. „A Krím Oroszország általi annektálása után mindent megtettünk, hogy megakadályozzuk Oroszország további betörését Ukrajnába, és részletesen összehangoltuk szankcióinkat” – mondta Merkel.

A volt német kancellár úgy fogalmazott, szeretett volna egy békésebb időszakot hagyni a távozása után. A lap szerint hivatalából történt távozása óta azonban sok kritika érte a volt kancellárt és kormányát, amiért „hagyták, hogy az (Német)ország túlzottan függjön az orosz olajtól és gáztól”.

 

×