logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.07.22.
július 22.
07
óra
22
perc
Pénteken Törökországban írnak alá megállapodást az ukrán gabona és az orosz műtrágya szállításáról
2022. 07. 22. 07:22

Oroszország és Ukrajna péntek délután Isztambulban írja alá a megállapodást a gabonaexportról – közölte csütörtök este a török elnöki hivatal.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, António Guterres ENSZ-főtitkár, valamint Oroszország és Ukrajna képviselői vesznek részt az aláíráson, amelyet 13 óra 30 perckor tartanak az isztambuli Domabahce-palotában – tette hozzá az elnöki hivatal.

A megállapodás értelmében a háború miatt megrekedt ukrán gabonaszállítmányok útnak indulhatnának a Fekete-tengeren át, és enyhítenék az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

„A következő napokban lehetséges a megállapodás” – mondta hétfőn a TRT török állami televízióban Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter.

New Yorkban Farhan Haq helyettes ENSZ-szóvivő jelentette be, hogy António Guterres és két tárgyalója, aki több mint két hónapja részt vesz a közvetítésben, csütörtök este Isztambulba érkezik.

Guterres nem messze Törökországtól nyaral, és nemrégiben jelezte, kész lerövidíteni nyaralását, hogy részt vegyen az aláírási ceremónián.

Haq közölte: Guterres mellett Martin Griffith, a főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese, valamint Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője is Isztambulban lesz.