logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.05.31.
május 31.
20
óra
15
perc
Az Afrikai Unió attól tart, veszélybe kerül az élelmiszer-ellátás biztonsága a szankciók miatt
2022. 05. 31. 20:15

Az Afrikai Unió (AU) attól tart, veszélybe kerül a kontinens államainak élelmiszer-ellátása az Oroszország ellen elrendelt nyugati szankciók miatt – jelentette ki kedden Macky Sall szenegáli államfő, aki egyben az AU soros elnöke is, videóüzenetben fordulva a brüsszeli uniós csúcshoz.

Sall hangsúlyozta, hogy a szankciós listára került orosz pénzintézetek kizárása a nemzetközi SWIFT-fizetési rendszerből megnehezíti a fontos agrártermékek árának megtérítését, s ez veszélybe sodorja az élelmiszerellátást.

Beszélt arról is, hogy az ukrajnai Odessza kikötőjének orosz blokádja jelentősen korlátozza az ukrán élelmiszerek exportját. Kijelentette, hogy az Afrikai Unió ezért támogatja a világszervezet blokád feloldására irányuló erőfeszítéseit.

Sall felhívta a figyelmet arra, hogy az afrikai országok „rendkívül aggódnak” az európai büntető-intézkedések miatt. „Amennyiben zavar lép fel a SWIFT-rendszerben, ez azt jelenti, hogy a tranzakciók elnehezülnek, sőt, lehetetlenné válhatnak még akkor is, ha a termékek elérhetők” – tette hozzá.