logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.04.28.
április 28.
13
óra
21
perc
Guterres: Képtelenség, hogy háború van a 21. században
2022. 04. 28. 13:21

Képtelenségnek nevezte a háborút a 21. században csütörtökön az ENSZ főtitkára, amikor megérkezett az ukrajnai Borogyankába, Kijev egyik külvárosába, ahol az ukránok azzal vádolják az országukat támadó oroszokat, hogy rendkívül súlyos visszaéléseket követtek el a térség márciusi megszállása során.

António Guterres, aki a konfliktus február 24-i kezdete óta először látogatott Ukrajnába, a romos házak előtt elmondta: „Elképzelem a családomat egy ilyen házban (…), látom az unokáimat, amint pánikszerűen rohangálnak. A háború a 21. században abszurditás, a 21. században semmilyen háború nem fogadható el.

A világszervezet vezetője ezután a főváros egy másik peremvárosába, Bucsába utazott, ahol az ukránok háborús bűnökkel vádolják Moszkvát. Ott nyilatkozva felszólította Oroszországot, hogy működjön együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal a városban történtek kivizsgálásában.

Ezt a borzalmas helyszínt látva azt is látom, mennyire fontos, hogy teljes körű vizsgálatot folytassanak le, és kiderítsék, kik felelősek érte” – mondta Guterres.

A főtitkár – aki délután Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik – szerda este érkezett Ukrajnába, miután Moszkvába látogatott, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és arra kérte Oroszországot, hogy az ENSZ-szel együttműködve tegye lehetővé a civilek evakuálását a bombázott területekről, különösen Kelet- és Dél-Ukrajnában, ahová Oroszország a támadását összpontosítja.