logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.04.09.
április 09.
17
óra
08
perc
Ukrajna szerint eddig több mint százezer gyermeket vittek Oroszországba
2022. 04. 09. 17:08

Ljudmila Denyiszova, Ukrajna Emberi Jogi Biztosa kijelentette, a háború kezdete óta az orosz fegyveres erők mintegy 600 ezer embert hurcoltak el Ukrajnából Oroszországba, közülük pedig legalább 121 ezer gyermek, számolt be az Independent brit napilap.

Denyiszova Mariupol esetére is kitért, reagálva Oroszország azon állítására, miszerint a városból elszállított gyermekek árvák voltak. „Jelenleg ismeretes, hogy a gyerekek egy részét Mariupolból Donyeckbe, Taganrog irányába vitték. Az oroszok azt mondják, hogy árvák, de az összes árvát és árvaházat központilag evakuálták Mariupolból február 24-25-én, a háború első napjaiban. Ukrajnának nincs információja arról, hogy az elvitt gyerekek árva, vagy szülői gondozástól megfosztott státuszúak lennének”– mondta az emberi jogi biztos.

Denyiszova hozzátette, haladéktalanul az ENSZ Gyermekjogi- és Emberi Jogi Bizottságához, valamint a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Globális Szövetségéhez (GANHRI) fordul, hogy lépjenek fel a gyermekek Oroszországba szállítása ellen. Oroszország a megfogalmazott vádakra egyenlőre nem reagált.