logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.04.03.
április 03.
04
óra
55
perc
Lengyelország hajlandó amerikai nukleáris fegyvereket fogadni
2022. 04. 03. 04:55

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes kijelentette, Lengyelország nyitott lenne amerikai nukleáris fegyverek tárolására az orosz katonai támadás elrettentésének céljából – számolt be róla az NTV német hírportál.

„Ha az amerikaiak azt kérnék tőlünk, hogy tároljuk az amerikai atomfegyvereket Lengyelországban, nyitottak lennénk rá. Ez jelentősen növelné az elrettentő erőt Moszkvával szemben” – mondta Kaczynski.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, jelenleg ez a kérdés nem merült fel, de reményeik szerint mindez hamarosan változni fog, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a kezdeményező fél az Egyesült Államok legyen.

A nukleáris fegyverek lengyelországi jelenléte mellett hangsúlyos lépésnek vélnék az amerikai katonai kontingens 100 ezerről 150 ezer főre történő növelését Európában. Kaczynski szerint ebből a létszámból 75 ezer katonának az oroszországi határon kellene állomásoznia, és csak 50 ezernek a balti-államokban és Lengyelországban.

Az amerikai katonák jelentik a legfontosabb elrettentő erőt Oroszország számára a NATO-tagországok megtámadásának megelőzésére, és a legnagyobb biztonságot adják nekünk”– húzta alá a lengyel politikus.