logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.04.02.
április 02.
15
óra
27
perc
Viszontagságok sora után megérkeztek Zaporizzsjába a mariupoli menekültek
2022. 04. 02. 15:27

Buszokon a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsjába érkeztek a délkelet-ukrajnai ostromlott Mariupolból kimenekített emberek péntek este – számolt be az AFP francia hírügynökség.

A konvoj azokat a mariupoli lakosokat szállította, akiknek sikerült eljutniuk az orosz erők által elfoglalt Bergyanszk városába, ahol a járművekre szállhattak – közölték az AFP-nek az emberek és a tisztségviselők.

Több Mariupolból elmenekült ember az AFP-nek elmondta: 15 kilométert vagy még többet kellett gyalogolnia, hogy elhagyja a várost, mielőtt egy járművet talált, hogy folytassa útját.

Utazásuk 12 órás buszozással ért véget, amely számos ellenőrzőponton keresztül vezetett, mielőtt megérkeztek Zaporizzsjába. Ez az út a háború előtt csak három óráig tartott volna.

Sírtunk, amikor elértük ezt a területet. Sírtunk, amikor az ellenőrzőponton katonákat láttunk ukrán jelzésekkel a karjukon” – mondta újságíróknak az egyik asszony, karján a kislányával. „A házam elpusztult. Láttam a fotókon. A városunk már nem létezik” – tette hozzá.

Az ország délkeleti részén fekvő, a mindkét fél által magáénak követelt Mariupolban továbbra is katasztrófális a humanitárius helyzet. A legfrissebb becslések szerint még mindig mintegy 120 ezer ember rekedt a városban.