logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.29.
március 29.
23
óra
58
perc
Biden és a Pentagon figyelemelterelésnek tartja az orosz csapatkivonást Kijev környékéről
2022. 03. 29. 23:58

Kétségek merültek fel az oroszok azon szándékát illetően, hogy visszaszorítják a katonai tevékenységet egyes ukrán területeken, ezért meg kell várni, hogy Moszkva tettekre váltja-e ezzel kapcsolatban tett ígéreteit – jelentette ki Joe Biden európai szövetségeseivel – Boris Johnson brit miniszterelnökkel, Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Mario Draghi olasz kormányfővel – folytatott keddi telefonbeszélgetésében a Fehér Ház közleménye szerint.

Alekszandr Fomin orosz védelmi  miniszterhelyettes az Isztambulban tartott tárgyalások keddi fordulóján bejelentette, hogy „a bizalom erősítésének jeleként” jelentősen csökkentik katonai tevékenységüket Kijev és Csernyihiv térségében.

Ezzel kapcsolatban az amerikai védelmi minisztérium is óvatosságra intett, arra figyelmeztetve, hogy valószínűleg csak figyelemelterelő taktikáról van szó. John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta, arra számítanak, hogy az orosz erők Ukrajna más részein megnövelik a katonai nyomást.  Egyelőre csak nagyon kicsi orosz csapatmozgást észleltek Kijev környékén, ám ez nem jelenti azt, hogy a Kijevet fenyegető veszély elmúlt volna. „Úgy gondoljuk, hogy csupán átcsoportosításról, mintsem valódi kivonulásról van szó. Senki ne csapja be magát a Kreml mostani kijelentésével” – nyilatkozta Kirby a CNN beszámolója szerint.

A szóvivő kijelentette, hogy az ukrán fővárostól távolodó orosz erők „közel sem Kijev ellen felvonultatott orosz erők többségét jelentik”, és Oroszország továbbra is folytatja a légicsapásokat a város ellen. Meglátása szerint az újrapozicionált orosz erők északi irányba haladnak,  végső céljuk azonban ismeretlen.