logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.29.
március 29.
19
óra
49
perc
Ukrajna felszólította az országokat, hogy kriminalizálják a Z szimbólum használatát
2022. 03. 29. 19:49

Ukrajna felszólította az országokat, hogy nyilvánítsák bűncselekménnyé a háború támogatását jelző Z szimbólum használatát – számolt be a BBC brit hírportál cikkében.

Az eredetileg az Ukrajnába bevonuló orosz tankok jelzésére használt Z betűt – amely a „za pobedu” (a győzelemért) rövidítése – az oroszok az invázió jóváhagyásának jeleként vették át.

Három német tartomány – Berlin, Bajorország és Alsó-Szászország – már közölte, hogy aki a háborút népszerűsítő szimbólumot használja, akár három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.

Németország belügyminisztériuma pedig arra figyelmeztetett, hogy azok, akik a szimbólummal támogatják az inváziót, büntetőjogi felelősségre vonhatók. A német belügyminisztérium szerint ugyanis a szimbólumot Németországban több épületre is felfestették, illetve zászlókon és autókon is lehetett már látni.

Dimitrij Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította a többi országot, hogy kövessék Németország példáját: a Z orosz háborús bűnöket jelent, szétbombázott városokat, több ezer meggyilkolt ukrán állampolgárt – írta Twitter-oldalán az ukrán külügyminiszter. Majd hozzátette: „Ennek a barbarizmusnak a nyilvános támogatását meg kell tiltani.