logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.26.
március 26.
08
óra
54
perc
Megérkezett a régi szovjet rakétákból álló német „gyorssegély” Ukrajnába
2022. 03. 26. 08:54

Ezerötszáz Strela szovjet légvédelmi rakétát és száz géppuskát tartalmazó fegyverszállítmány érkezett Ukrajnába Németországból – írja a BBC. A leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas rakéták még az egykori kommunista NDK hadseregének lerakatából származnak.

A jelenlegi helyzetben Németország az egyik legnagyobb fegyverszállító, amire nem vagyunk büszkék, ám szükség van rá, hogy segítsünk Ukrajnának” – idézte Annalena Baerbock német külügyminisztert a Reuters.

A Handelsblatt című üzleti lapnak német kormányzati források korábban azt mondták, hogy mivel „Ukrajnának nyújtott gyorssegélyről van szó”, a rakéták régiek ugyan, de még használhatók.

Mint arról korábban beszámoltunk, a német szövetségi kormány az ukrajnai háború harmadik napján, február 26-án a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva döntött úgy, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek. A német kormány februárban  arról is döntött, hogy Hollandiának engedélyezi 400, német gyártmányú páncéltörő fegyver továbbexportálását Ukrajnába, és hozzájárul, hogy Észtország átadjon Ukrajnának az egykori NDK hadseregének készletéből kilenc, D-30 típusú vontatott tarackágyút a hozzájuk tartozó lőszerrel.

A Der Spiegel március elején közölt cikket arról, hogy a nyugati fegyverszállítmányok valószínűleg Lengyelországon keresztül jutnak el Ukrajnába. A fő átadási pont az ukrán határtól nagyjából 60 kilométerre, a legközelebbi ukrán nagyvárostól, Lvivtől pedig mintegy száz kilométerre fekvő Rzeszów-Jasionka repülőtér lehet.

„Az is elképzelhető, hogy a fegyverek jó részét közúton szállítják a határvidékre, méghozzá nem nagy konvojokban, hanem civil furgonokban. A földi szállítás esetében a határ közelében, titkos helyszíneken adják át a küldeményt az ukrán partnereknek, akik átjönnek Lengyelországba és hazacsempészik a fegyvereket” – írta akkor a hírportál.