logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.17.
március 18.
01
óra
24
perc
ENSZ: világméretű élelmiszerhiány fenyeget az ukrán gabonaexport leállása miatt
2022. 03. 18. 01:24

Az ENSZ figyelmeztetést adott ki az ukrajnai válság következtében várható élelmiszerhiányról, mely a globális élelmiszer-ellátást is veszélyeztetheti – számolt be a France24.com angol nyelvű francia hírportál.

David Beasley, a világélelmezési-program vezetője szerint a háború az élelmiszerárakra drámai hatással lesz, az éhezési válság pedig katasztrofális szintre emelkedhet. Ukrajna adja a világ búzatermelésének 15 százalékát, valamint a világ negyedik legnagyobb kukorica-exportőre. Az exporttevékenység azonban a háború miatt kényszerűen szünetel, ami súlyos károkat okoz nem csupán az ukrán gazdaságnak, de az ukrán gabonától függő országoknak is.

Az ukrán búza legnagyobb vásárlói, Egyiptom, Tunézia és Marokkó máris megérezték a hiányt, Tunéziában jelenleg liszt- és búzadara-hiány gyötri a lakosságot, amely ezeket a termékeket gyakran csak a feketepiacról tudja beszerezni.

A háború miatt előállt élelmiszerhiányt a piacok is megérezték, a napokban egy tonna búza történelmi magasságot elérve 400 euróba került, szemben az orosz-ukrán háború előtti 280 euróval. Az Észak-afrikai országok mellett Indonézia, Pakisztán és Törökország is jelentős ukrán búzavásárló, ahol hamarosan szintén felütheti fejét a gabonahiány. Az ENSZ becslése szerint világszerte 8-13 millió ember éhezését okozná, ha az Ukrajnából származó gabonaexport végleg leállna.