logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.16.
március 16.
16
óra
01
perc
Zelenszkij érzelmekre játszó beszédben követelt újabb fegyvereket az amerikai kongresszustól
2022. 03. 16. 16:01

Volodimir Zelenszkij az amerikai kongresszus tagjaihoz – kivetítőn – intézett szerdai beszédében felszólította az Egyesült Államokat, hogy biztosítson több harci repülőgépet és légvédelmi rendszert Ukrajnának az orosz légicsapások elhárítására – amennyiben túl nagy kérés lenne Washingtontól a repülésvédelmi zóna ukrán légtérben való bevezetése. „Ha túl sok, amit kérek, ajánljanak valami mást. Tudják, milyen légvédelmi rendszerre van szükségünk”  – idézi a Fox News az ukrán elnököt.

Az amerikai hírportál beszámolója szerint Zelenszkij Pearl Harborhoz és a szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlítva az ukrajnai helyzetet, érzelmekre ható retorikai fogásokkal, Churchill- és Martin Luther King-idézetekkel, valamint az ukrajnai háború pusztítását bemutató videóval tarkított beszédében arra kérte az amerikaiakat, hogy „tegyenek többet”.

A fegyverekre vonatkozó követelés mellett kérte azt is, hogy az oroszok feltartóztatása érdekében hozzanak újabb szankciókat Moszkva ellen. Konkrét javaslata szerint az összes amerikai céget ki kellene vonni az orosz piacról. „Kérem, biztosítsanak arról, hogy Oroszország egy pennyt sem kap, amit aztán arra használna fel, hogy ukrán emberekkel végezzen” – fogalmazott.

Pearl Harborra és a szeptember 11-i terrortámadásokra hivatkozva azt mondta a képviselőknek: „Az országunk három hete minden nap, minden este ugyanazt tapasztalja”.  

A második világháborúra, illetve a NATO-ra utalva az ukrán elnök úgy fogalmazott, hogy „a múlt háborúja arra késztette elődeinket, hogy olyan intézményeket hozzanak létre, amelyeknek meg kell védeniük minket a háborútól, de ezek sajnos nem működnek”.

A NATO alternatívájaként az ukrán elnök egy új védelmi szövetség létrehozására is javaslatot tett a kongresszusnak. Mint mondta, egy olyan, felelős országok közötti intézményes együttműködésre van szükség, „amely rendelkezne a konfliktusok megállításához szükséges erővel és tudatossággal, azonnal megadna minden szükséges segítséget a bajbajutottnak, akár fegyverek, humanitárius és politikai támogatás, akár az agresszorra kivetett szankciók formájában”  számolt be a Fox News. Mint írják, a kongresszus álló ovációval fogadta az ukrán elnök előadását.