logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.16.
március 16.
16
óra
41
perc
Sajtóhír: Tizenöt pontos előzetes béketervet dolgozott ki Ukrajna és Oroszország
2022. 03. 16. 16:41

Ukrajna és Oroszország egy előzetes béketervet dolgozott ki, amely a tűzszünetet és az orosz kivonulást foglalja magában, amennyiben Kijev semlegességet hirdet és elfogadja fegyveres erőinek korlátozását – jelentette a Financial Times három, a tárgyalásokban részt vevő forrásra hivatkozva.

A megállapodás értelmében Ukrajna lemondana NATO-csatlakozási törekvéseiről, és írásban megígérné, hogy nem tart fenn külföldi országoknak katonai támaszpontokat vagy fogad el külföldről fegyvereket cserébe az olyan szövetségesek védelméért, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Törökország – fejtették ki a névtelenségbe burkolózó források.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadója a Financial Timesnak elmondta, hogy csak akkor jöhet létre bármiféle alku, ha „az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét”, nevezetesen a február 24-én kezdődött invázió óta elfoglalt Azovi- és Fekete-tenger menti déli régiókat, valamint a Kijevtől keletre és északra fekvő területeket.

Az ukrán és az orosz fél hétfőn tárgyalta meg először teljes egészében a 15 pontos előzetes béketervet – számolt be róla a lap értesüléseire hivatkozva a The Guardian.