logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.07.
március 07.
14
óra
39
perc
Mégsem adják át Ukrajnának vadászgépeiket a lengyelek
2022. 03. 07. 14:39

Lengyelország nem küld vadászgépeket Ukrajnába, és nem ad engedélyt repülőtereinek használatára – jelentette ki a lengyel külügyminiszter-helyettes a Radio Zet-nek adott hétfői interjújában.

„Nem nyitjuk meg a reptereinket, a lengyel gépek nem harcolnak Ukrajna felett”

– szögezte le Marcin Przydacz.

Az Associated Press jelentés szerint azonban Piotr Müller kormányszóvivő elárulta, hogy mivel „kockázatokkal járó lépésről” van szó, a lengyel kormány még nem hozta meg végső döntését ebben a „roppant kényes kérdésben”.

Mint arról korábban beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte az Egyesült Államokat, hogy segítsen Kijevnek több harci repülőgépet szerezni az orosz erők elleni küzdelemhez és a légtér feletti ellenőrzés megtartásához. Antony Blinken  amerikai külügyminiszter néhány napja jelentette be, hogy Washington  mérlegeli, az Egyesült Államok küldjön-e F-16-os vadászrepülőgépeket Lengyelországnak, amennyiben Varsó hajlandó lenne a szovjet korszakból származó – és a lengyel légierő kötelékéből kivonni tervezett– MIG-29-es vadászgépeit Ukrajnának küldeni.

A The Guardian szerint Lengyelország a színfalak mögött kevésbé lelkesedett az amerikai ötletért, mivel Oroszország arra figyelmeztetett, hogy az ukrán légierő támogatása Moszkvában a háborúban való részvételnek tekinthető, és orosz részről megtorlást vonhat maga után.