logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.06.
március 06.
08
óra
20
perc
Erdogan azonnali tűzszünetet és tárgyalásos rendezést javasol Putyinnak
2022. 03. 06. 08:20

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt fogja kérni Vlagyimir Putyintól mai telefonos megbeszélésükön, hogy hagyjon fel az ukrajnai előrenyomulással és kössön azonnali tűzszünetet – számolt be az Anadolu török hírügynökség vasárnap.

Ibrahim Kalin elnöki szóvivő Isztambulban újságíróknak elmondta, hogy Erdogan vasárnap telefonon egyeztet Putyinnal. Ennek során arra fogja kérni az orosz elnököt, hogy „adjon esélyt a tűzszünetnek”: hagyjon fel a támadásokkal, és segítsen a civilek evakuálásához és a segélyszállítmányok célba juttatásához szükséges humanitárius folyosók létrehozásában.

„Azt keressük, hogy milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz ültessük a feleket, és meggyőzzük az oroszokat [a harcok befejezéséről]”mondta Kalin.

A szóvivő fontosnak nevezte, hogy Moszkvának legyen egy megbízható tárgyalópartnere, mivel a Nyugat „felégette a hidakat” vele szemben.

„Ezt a bizalmi viszonyt (Oroszországgal) feltétlenül fenn kell tartani ahhoz, hogy a tárgyalások, a diplomácia sikeres lehessen. Máskülönben az egész régió, beleértve Oroszországot és Ukrajnát is, nem tud megmenekülni ettől a pusztítástól” – jelentette ki Kalin.

Ankara ellenezte a Moszkva ellen bevezetett gazdasági szankciókat, ugyanakkor „elfogadhatatlannak” nevezte az ukrajnai inváziót: tűzszünetre szólított fel, és felajánlotta, hogy közvetít a béketárgyalásokban. Törökországnak – amely a NATO tagja – közös tengeri határa van Ukrajnával és Oroszországgal is a Fekete-tengeren, és mindkét országgal jó kapcsolatokat ápol.