Katasztrófa

Több robbanás is hallatszott: egy ember meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.04.
március 04.
09
óra
37
perc
Nukleáris katasztrófát okozhat, ha leáll a zaporizzsjai erőmű hűtése
2022. 03. 04. 09:37

Az ukrán atomenergia-felügyelet jelentése megerősítette, hogy a zaporizzsjai erőmű, Európa legnagyobb atomerőműve orosz kézbe került. Tájékoztatásuk szerint az ukrán személyzet a helyén maradt, a szakemberek jelenleg állapotfelmérést végeznek és biztosítják az erőmű biztonságos működését. Időközben megkezdték a nukleáris reaktorok hűtését is, ennek érdekében a kettes és a hármas blokkot lekapcsolták a hálózatról. A sugárzás szintjében jelenleg nem észleltek változást – írják.

A felügyelet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ha leáll a reaktorok hűtése, az az összes korábbi atomkatasztrófánál, a csernobili és a fukusimai balesetnél is súlyosabb  sugárzással járhat. Hozzáteszik, jelentős radioaktív kibocsátást okozhat az is, ha az orosz tüzérségi támadásban megsérült a nukleáris fűtőanyagraktár.

Claire Corkhill, a Sheffield Egyetem nukleáris anyagok szakértője a BBC-nek azt mondta, az erőmű hat reaktora közül jelenleg feltehetően csupán egy működik. Corkhill szerint a reaktorok lekapcsolása a hálózatról azt jelenti, hogy biztonságos és stabil állapotba helyezték az egységeket. Mint mondta, mindez éppen az erőművet elfoglaló oroszok szándéka szerint történhetett. Hiszen ha támadók célja az ukránok  áramellátásának a kiiktatása, csak megtámadnak egy épületet a reaktorok közelében, ezzel kényszerítve az üzemeltetőket arra, hogy biztonsági okokból leállítsák a létesítményt.

Corkhill is hozzáteszi, hogy a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha az erőmű villamosenergia-ellátása károsodott volna. Hasonló történt ugyanis 2011-ben Fukushimában, ahol áramkimaradás vezetett a hűtés leállásához, majd a három reaktor összeomlásával nukleáris katasztrófához.

×