logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.03.
március 03.
08
óra
49
perc
Oroszország elfogadja a Boszporusz és a Dardanellák török lezárását
2022. 03. 03. 08:49

Oroszország elfogadja és „nagyra értékeli” Ankara ragaszkodását a hadihajók tengerszorosokon történő áthaladását szabályozó Montreux-i egyezményhez – jelentette ki Alekszej Jerhov, Ankarába akkreditált orosz nagykövet egy török televíziónak adott interjúban.

„Nagyra értékeljük Törökország hozzáállását a Montreux-i egyezmény betartásához, amely a nemzetközi tengeri jog fontos dokumentuma” – fogalmazott Jerhov a Habertürk televízió adásában.

Az Anadolu török hírügynökség beszámolója szerint a politikus hangsúlyozta, hogy a tengerszorosok háború idején történő lezárását szabályozó Montreux-i egyezmény szorosan kötődik Oroszországhoz is. „Hiszem, hogy (Törökországgal) közösen elérhetjük azt a helyzetet, amelyben minden érdekünk, minden kívánságunk megvalósulhat” – mondta Jerhov. A nagykövet elmondta, hogy Oroszország folyamatos kapcsolatban áll a török hatóságokkal a tengerszorosok használatával kapcsolatban.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy országa valamennyi hadihajó számára megtiltja az áthaladást a Fekete-tenger két tengerszorosán, a Boszporuszon és a Dardanellákon.