logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ ǀ Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022.03.02.
március 02.
09
óra
53
perc
Semleges színekben indulhatnak az orosz pilóták az FIA eseményein
2022. 03. 02. 09:53

Az orosz autóversenyzők és versenycsapatok továbbra is részt vehetnek a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) felügyelete alatt álló bajnokságokban, de csak nemzetiség-semlegesen, illetve az FIA zászlaja alatt – döntött kedden este az autósport irányító testülete.

Az FIA Motorsport Világtanácsának keddi rendkívüli ülését követően a testület egy sor intézkedést jelentett be, válaszul Ukrajna orosz megszállására.

„Az orosz és fehérorosz versenyzők, egyéni sportolók és tisztségviselők további intézkedésig csak semleges minőségben vagy az FIA zászlaja alatt vehetnek részt nemzetközi, illetve zónakupa-versenyeken, az FIA-nak a béke és a politikai semlegesség elvére vonatkozó kötelezettségvállalása nevében” – áll a szövetség közleményében.

Az FIA döntése azt is jelenti, hogy az amerikai Haas Forma–1-es csapat orosz pilótája, Nyikita Mazepin nemzetiségének megjelölése nélkül, de részt vehet a világbajnokság március 20-i idénynyitóján, a Bahreini Nagydíjon, illetve a szezon további versenyein.

A brit Motorsport szakportál megjegyzi, hogy noha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az orosz versenyzők teljes bojkottjára szólított fel, az FIA mérsékeltebb megoldás mellett döntött.