logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
2022. 02. 25.
február 25.
15
óra
39
perc
Francois Hollande a szankciók fokozását szorgalmazza, Nicolas Sarkozy szerint a diplomácia az egyetlen megoldás
2022. 02. 25. 15:39

Európának fokoznia kell a szankciókat Oroszország ellen, mert azok jelenleg nem elégségesek – vélte pénteken Francois Hollande volt francia államfő (2012-2017), miután utódjával, Emmanuel Macronnal egyeztetett az ukrajnai orosz támadásra adandó válaszokról. A köztársasági elnök a korábbi államfőt, Nicolas Sarkozyt (2007-2012) is fogadta a hivatalában. Ez utóbbi a találkozó után úgy fogalmazott, hogy „az egyetlen megoldás a diplomácia”.

„Európának meg kell emelnie az Oroszország elleni szankciók szintjét, mert azok nem elégségesek” – jelentette ki Francois Hollande az Elysée-palota udvarán újságíróknak az utódjával folytatott egyórás megbeszélés után. „Erőjáték nélkül nem működik a diplomácia” – tette hozzá.

Úgy vélem, fokozni kell a szankciókat, elsősorban a pénzügyi szankciókat, a monetáris tranzakciók rendszerén keresztül történő kereskedelmet érintő szankciókat, oly módon, hogy azok Oroszországot, a gazdaságát és a vezetőit súlyosan érintsék” – mondta el a francia szocialisták volt elnöke az Emmanuel Macronnak tett ajánlásairól.

Tény, hogy sokba fok kerülni, elsősorban német barátainknak, az, hogy nem kapnak több orosz gázellátást. De mivel igazolható, hogy folytatjuk az orosz gázvásárlást, miközben Oroszország egy független országban beavatkozik?” – vélekedett Hollande.

Emmanuel Macron fogadta Nicolas Sarkozyt is, aki Francois Hollande-ot megelőzően töltötte be az elnöki funkciót. A volt jobboldali elnök úgy vélte, hogy „az egyetlen megoldás a diplomácia. Annak alternatívája a teljes háború, amelyet egyetlen nép sem kíván a világon”.

Nicolas Sarkozy a szintén egyórás megbeszélés után jelezte: támogatja Emmanuel Macron párbeszédre épülő stratégiáját, és azt, hogy Moszkvába és Kijevbe ment közvetíteni a felek között.

A párbeszéd, a diplomácia nehéz, gyakran csalódást okoz, de nincs más alternatíva. Ezt a megoldást kell továbbra is szorgalmazni. És ha Franciaország nem teszi meg, senki nem fogja megtenni” – fogalmazott.

Nicolas Sarkozy azt szeretné, ha Franciaország javaslatokat fogalmazna meg „új multilaterális intézmények létrehozására”. „Jelenleg semmi nem működik. A NATO nem működik, a G7 csoport nem működik. A G20, amelynek én kezdeményeztem a létrejöttét, nem működik. És az ENSZ is az apátia és az mozdulatlanság között ingadozik” – vélte Sarkozy.

2022-ben vagyunk, eljött az idő olyan új intézményeket létrehozására, amelyek a 21. század multilateralizmusának felelnek meg” – tette hozzá. A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron „a politikai egység” megalkotásához konzultált elődeivel „a válsághelyzetben szokásos köztársasági hagyománynak” megfelelően.