logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Alec Baldwin orosz rulettet játszott a töltött fegyverrel?

| Szerző: hirado.hu
A Rust című film forgatásán történt halálos kimenetelű lövöldözés miatt Mamie Mitchell, a forgatókönyvért felelős stábtag pert indított Alec Baldwin és a film producerei ellen. Mitchell kevesebb mint két méterre állt Halyna Hutchins operatőrtől a halálos lövés pillanatában. A nő testi sértés, érzelmi sérelem okozása és szándékos károkozás miatt perel – írta a Sky News.

Mint az már ismert, a végzetes baleset a Rust című westernfilm egyik jelenetének próbáján történt október 21-én, az új-mexikói Bonanza Creek farmon. Alec Baldwin, aki a film főszereplője és producere a forgatáson használt kellékfegyverrel lőtt, és talált el két embert. Az általa elsütött fegyver éles tölténye kioltotta az operatőr, Halyna Hutchins életét, Joel Souza rendezőt pedig megsebesítette. A lövöldözés után Mamie Mitchell, a forgatókönyvért felelős munkatárs hívta a 911-et.

Mitchell beperelte Baldwint és a film többi producerét, mert szerinte nem tartották be a biztonsági előírásokat a forgatáson. Ügyvédje, Gloria Allred a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a színésznek, aki a „szakma veteránja”, nem lett volna szabad megbíznia abban a fegyverben, amit nem a kellékes, vagy a fegyverszakértő adott át neki.

A fegyvert a rendezőasszisztens, Dave Halls adta át Baldwinnak, hozzátéve, hogy „hideg a fegyver”, vagyis nincs éles lövedékkel töltve.

„Alec Baldwin úgy döntött, hogy orosz rulettet játszik, amikor anélkül sütötte el a fegyvert, hogy ellenőrizte volna, vagy, hogy azt a fegyvermester tette volna meg a színész jelenlétében” – állította Gloria Allred ügyvéd.

„Az ő és a film producereinek a viselkedése meggondolatlan volt” – fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy a film forgatókönyve nem írta elő, hogy a jelenetben elsüssék a fegyvert.

A forgatókönyv három közeli felvételt írt elő a jelenethez – egyet Baldwin szeméről, egyet egy vérfoltról, a harmadikat pedig a színész felsőtestéről, „ahogyan a kezét a pisztolytáskához emeli, és kiveszi a fegyvert”

– áll a periratban.

Gloria Allred szerint biztonsági hiba történt azzal, hogy a forgatáson éles lőszert tartottak, valamint, hogy a fegyvereket és lőszereket felügyelet nélkül hagyták, és engedélyezték, hogy a fegyvermesteren és a kellékesen kívül más is kezelje azokat.

Mamie Mitchell testi sértés, érzelmi sérelem szándékos okozása és szándékos károkozás miatt indított pert. Elmondta, hogy kevesebb, mint két méterre állt Halyna Hutchinstól, amikor elsült a fegyver. „Soha nem fogom elfelejteni, ami aznap történt. Újra és újra átélem a lövést, a fegyver robbanásának a hangját.”

A lövöldözés pillanatára visszaemlékezve elmondta, hogy fülsiketítően hangos lövést hallott, majd valaki nyögött. Megfordult, és látta, hogy Joel Souza rendező hátrafelé esik és a felsőtestét fogja, Halyna Hutchins pedig a földre kerül. Elmondta, hogy ezután kirohant a helyszínről, és azonnal tárcsázta a segélyhívót.

A per már a második, amit a Rust forgatásán történt lövöldözés miatt indítottak. A film fővilágosítója, Serge Svetnoy hanyagságért perelte be a produkciót, a finanszírozókat, Alec Baldwint, a fegyvermester, Hannah Gutierrez Reedet és a rendezőasszisztenst, David Hallst.

A technikus barátként tekintett Halynára, hiszen együtt dolgoztak az operatőr összes filmjén. Facebook-oldalán néhány hete kifejtette, hogy szerinte a teljes hozzá nem értés miatt történhetett meg a tragédia: „Akinek ellenőriznie kellett volna a fegyvert a helyszínen, nem tette meg, aki biztonságosnak minősítette a fegyvert, szintén nem volt profi, a személy, akinek ellenőriznie kellett volna a fegyvert, mielőtt a forgatásra hozták, szintén hanyag volt. Ennek az eredményeképpen pedig egy ember meghalt!”

Baldwint színészként vélhetően nem fogják perelni, produceri minőségében viszont már komolyabb vádakkal kell majd szembenéznie. A törvények szerint a film producere felel mindenért, ami a munka során történik. Baldwin pedig nem csak egyik producere a készülő alkotásnak, hanem úgynevezett executive producere. Ő tehát nemcsak a végzetes hiba elkövetéséért vonható felelősségre, hanem azért is, ha alkalmatlan embert vett volna fel, mondjuk kellékesnek.

Címlapfotó: Alec Baldwin amerikai színész (MTI/AP/Seth Wenig)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még