logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biztonságban visszatért a Földre négy űrhajóssal a Crew Dragon

Biztonságban visszatért a Földre hétfő éjszaka négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegysége.

Az űrkapszula ejtőernyővel ereszkedett le az Atlanti-óceán vizére Florida partjainál helyi idő szerint éjszaka fél tizenegykor. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA élőben közvetítette a visszatérést.

Az űrkapszulával Thomas Pesquet francia, Hoside Akihiko japán, illetve Shanem Kimbrough és Megan McArthur amerikai űrhajós tért vissza a Földre.

Mind a négyen 199 napot töltöttek az űrben, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, ami rekordot jelent az amerikai űrhajózás történetében. A hazatérés nyolc órát vett igénybe.

A Crew Dragon fedélzeti mosdója meghibásodott, ezért az űrhajósoknak pelenkát kellett viselniük a hazafelé úton.

Az eredeti tervek szerint az Elon Musk SpaceX vállalata által fejlesztett űrhajónak vasárnap kellett volna leválnia az ISS-ről, de a floridai partoknál uralkodó rossz időjárás miatt a visszatérést egy nappal elhalasztották. Még mielőtt elindult volna a Föld felé, az űrkapszula másfél órán át keringett az ISS körül, hogy az asztronauták fényképeket készíthessenek az űrbázisról.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még