logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megmutatjuk a világ első űrfotóját

| Szerző: hirado.hu
1946. október 24-én az új-mexikói White Sands Missile Range katonai támaszpontról útnak indult az Egyesült Államok zászlaja alatt készült német ballisztikus rakéta, a V–2. A pusztító eszköz pedig az űrkutatás szempontjából tudománytörténeti jelentőségű tettet hajtott végre, ugyanis elkészítette az első űrfotót a Földről.

A német Vergeltungswaffe–2 (V–2), a „megtorlás fegyvere” a második világháború idején a Harmadik Birodalomban kifejlesztett egyfokozatú, folyékony hajtóanyagú ballisztikus rakéta. A háború befejezését követően az Egyesült Államok a V–2 rakétákat és a német szakembereket használta fel saját rakétaprogramjához.

A V–2 rakéta volt az első ember alkotta eszköz, ami nem a világűr elérése céljából, de kilépett a világűrbe.

Az amerikai hadsereg speciális egysége a második világháború leverése után a náci Németországból hetven V–2 ballisztikus rakéta birtokába jutott. Wernher von Braun professzor, a német rakétaprogram vezetője negyven mérnökkel együtt az Egyesült Államok fogságába került.

(Fotó: JHU Sheridan Libraries/Gado/Getty Images)

Sokan közülük a náci párt vagy akár az SS tagjai voltak, de tudásuk fontossága felülírt minden morális megfontolást. A háborús hírszerzés adatai és az amerikai oldalra állított német rakétamérnökök információi alapján hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a V–2-es rakéták a kor viszonyaihoz képest egészen rendkívüli teljesítménnyel bírtak:

képesek voltak átlépni az atmoszféra és a világűr határát jelentő 100 kilométeres magasságot, az úgynevezett Kármán-vonalat.

Ennek tudatában az új-mexikói White Sands Missile Range-en tevékenykedő amerikai kutatócsoport úgy döntött, az egyik pusztító fegyverrel megkísérli a világűrből a történelem első űrfotójának elkészítését.

A feladat azonban nem volt egyszerű, ugyanis miután a rakéta elérte a csúcsmagasságot, motorja leállt, és ezután az eszköz teste szabadesésben zuhant vissza a földre. Úgy kellett tehát a rakéta orrában található robbanófej helyére egy 35 milliméteres Devry típusú kamerát elhelyezni, hogy az épségben visszaérkezzen a világűrből. Akkoriban ugyanis még nem voltak adottak a technikai feltételek ahhoz, hogy a felvételeket televíziós technikával továbbítsák az állomásra.

A rakéta orrába egy speciális hő- és törésálló acéldoboz került, amelybe a kameratokot helyezték el. A fellövés után a V–2-es egészen 105 kilométerrel a földfelszín fölé jutott, elkészítette a várva várt dokumentációt, majd visszazuhant a szárazföldre.

A kamera épségben maradt, a filmet pedig sikerült előhívni: a történelmi jelentőségű felvételen a világűr fekete kontrasztjából kirajzolódik a  földgörbület az Egyesült Államok délnyugati területeinek egy részével.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még