logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mint egy festmény: fényes spirálgalaxist fotózott a Hubble

| Szerző: hirado.hu
Egy spirálgalaxisról, az NGC 5728-ról készített felvételt a Hubble űrtávcső. A felvételen az NGC 5728 egy elegáns és fényes spirálgalaxisnak tűnik, amit viszont a kép nem mutat, az az, hogy az NGC 5728 egy monumentálisan energikus galaxistípus, úgynevezett Seyfert-galaxis.
(Forrás: NASA)

A Hubble űrtávcső legutóbb egy spirálgalaxist, az NGC 5728-et fotózta le – számol be a NASA. A rendszer a Földtől mintegy 130 millió fényévre fekszik.

A felvételeket a Hubble Wide Field Camera 3 (WFC3) kamerájával készítették, amely rendkívül érzékeny a látható és infravörös fényre. Ezért gyönyörűen megörökíti az NGC 5728 azon régióit, amelyek az említett hullámhosszokon bocsátanak ki fényt.

Az NGC 5728-hoz hasonló rendszerek ugyanakkor olyan sugárzást is létrehoznak, melyet a WFC3 képtelen észlelni.

A felvételen az NGC 5728 egy elegáns és fényes spirálgalaxisnak tűnik, amit viszont a kép nem mutat, hogy az NGC 5728 egy monumentálisan energikus galaxistípus, úgynevezett Seyfert-galaxis.

Az ilyen rendszerek közepén aktív galaxismag található (AGN), különlegességük pedig az, hogy az igen energetikus AGN ellenére a rendszer egyes részei jól kivehetők. Más aktív galaxismagok annyi sugárzást hoznak létre, hogy szinte lehetetlen megfigyelni az objektumokat befogadó rendszereket.

Ahogy a kép is mutatja, az NGC 5728 jól vizsgálható. Az AGN azonban olyan sugárzást is kibocsát, amelynek megfigyeléséhez a WFC3 nem elég érzékeny – a galaxismagot körbevevő por ráadásul blokkolhatja a jelek egy részét.


A Seyfert-galaxisokat először 1908-ban Edward A. Fath és Vesto Slipher fedezte fel, akik a kaliforniai Lick Obszervatóriumban olyan csillagászati objektumok színképét vizsgálták, amelyeket spirálködöknek véltek.

1926-ban Edwin Hubble megvizsgálta az NGC 1068 és két másik spirálködnek vélt jelenség emissziós vonalait, és extragalaktikus objektumnak minősítette őket. 1943-ban Carl Keenan Seyfert több, az NGC 1068-hoz hasonló galaxist fedezett fel, és arról számolt be, hogy ezeknek a galaxisoknak nagyon fényes csillagszerű magjaik vannak, amelyek széles emissziós vonalakat produkálnak.

Címlapfotó forrása: NASA

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még