Ellenzéki belviszályok állhatnak a kiszivárgott hangfelvételek mögött

 

Megszokott megoldás a baloldalon, hogy belső beszélgetéseket rögzítenek, majd kiszivárogtatják azokat – erről beszélt az M1-en Farkas Örs politikai elemző Karácsony Gergely botrányos hangfelvétele kapcsán. Rámutatott, az elmúlt években több hasonló eset is volt már, sőt maga Karácsony Gergely is került már ilyen helyzetbe, amikor saját párttársai szivárogtathattak ki egy felvételt, amin arról beszélt, hogy nem szívesen vállalta el a baloldali miniszterelnök-jelöltséget – közölte az M1 Híradója.

Hiteltelen az ellenzéki összefogás” – erről beszélt a főpolgármester a Hír Tv műsorában kedden. Tarlós István a Karácsony Gergelyről kiszivárgott hangfelvételről azt mondta: „vészjósló, ahogy Zugló polgármestere a szövetségeseiről beszél a hátuk mögött.” Szerinte egymás hátba támadása Karácsony Gergely hatalomra jutása esetén a főváros élén is folytatódna.

Karácsony Gergelyről csütörtökön került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen több állítólagos szövetségeséről is súlyos állításokat fogalmaz meg. A hangfelvétel egyik legnagyobb visszhangot kiváltó részletében a zuglói szocialisták korrupciós ügyeire utal, majd a felvételen arról is beszél, ha visszamenne Zuglóba, akkor elásnák.

Elmondása szerint a XIV. kerületi MSZP elnökével, Tóth Csabával különösen rossz a viszonya.

Karácsony Gergely a hangfelvétel megjelenése után szinte azonnal magyarázkodásba kezdett. Először azt mondta, nem tudja felidézni, hol és mikor történt a beszélgetés. Nem sokkal később már baráti társalgásként utalt az elhangzottakra.

Közben a Párbeszéd társelnöke hétfőn egy harmadik változattal is előállt. Szabó Tímea elismerte, hogy a párt elnökségi ülésein készült a hanganyag, amelyen Karácsony Gergely párttársaival, Erős Gáborral és Mach Péterrel beszélget.

A Párbeszédes politikusok egymásnak ellentmondó magyarázatait a Fidelitas állította szembe egy internetes videóban. A kisfilm végén Puzsér Róbert egyik Karácsony Gergelyről szóló nyilatkozatát is idézik.

Nem ez az első hanganyag, amely a Párbeszéd elnökségi ülésén készült. Azt a hangfelvételt is a párt belső tanácskozásán rögzítették, amelyen két éve Karácsony Gergely trágár stílusban beszélt arról, hogy nem kellett volna elvállalnia a miniszterelnök-jelöltséget. A felvételről akkor kiderült, hogy Karácsony Gergely egyik párttársa szivárogtatta ki.

Farkas Örs az M1-en úgy fogalmazott, a baloldalon megszokott megoldás, hogy belső beszélgetéseket rögzítenek és utána azokat a nyilvánosság elé tárják. Hozzátette, ez a módszer a többi ellenzéki párttól sem idegen.