Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók világversenyt

 

A Zeneakadémia idei, ezúttal zongoristák számára rendezett Bartók Világverseny és Fesztivál első díját a 23 esztendős Szokolay Ádám vehette át a szeptember 15-én megrendezett gálaesten.

A fiatal zongoraművész Bartók Béla zeneszerző műveivel indult a megméretésen. Elmondta, nagyon közel áll hozzá a népdal műfaja, mivel már kiskora óta foglalkoztatja ennek gondozása, így Bartók zongoraműveivel is évek óta foglalkozik.


Szokolay Ádám a műsorban elmondta, könnyebb népzenei háttérrel közelíteni Bartók műveihez. „Könnyebb, hiszen a zenéjét átszövi a magyar népdal és más népek népdalai is. A legnagyobb ihletés nekem az volt, amikor azokat a darabokat ismertem meg, amelyek olyan érzetet keltettek, mintha egy magyar népdalt hallgatnék, bár nem konkrét népdalokként szerepeltek.”

Az ifjú zongoraművész arra a kérdésre, hogy számít-e az, hogy milyen zeneszerző nevével fémjelzett nemzetközi versenyre adja be a jelentkezését elmondta: „Mindenképpen számít, hiszen először ez keltette fel az érdeklődésemet. Miután elolvastam a versenykiírást és a legtöbb darab, amit vihettem erre a versenyre, azok olyan darabok voltak, amelyekkel rengeteget foglalkoztam az utóbbi néhány évben, úgy éreztem, hogy ezt a versenyt szinte nekem találták ki.”

A szeptember 15-én véget érő Bartók Világverseny és Fesztivál neves zsűrije, úgy vélte, hogy a verseny győzelmére Szokolay Balázs zongoraművész unokaöccse Szokolay Ádám érdemes. Az oklevél mellett Szokolay Ádám 30 000 euróval gazdagodott, a 20 000 eurós második helyezettnek járó elismerést Balogh Ádám, a 10 000 eurós harmadik helyezés díját pedig Peter Klimo kapta.

A zsűriben olyan neves művészek foglaltak helyet, mint Kendzsi Watanabe japán zongorista, Dráfi Kálmán, a Zeneakadémia tanszékvezetője, Vásáry Tamás, Andrej Korobejnyikov orosz, Klara Min koreai–amerikai, Alexandre Moutouzkine orosz–amerikai, Einar Steen-Nokleberg norvég és Muza Rubackyte litván zongoraművész, valamint Tallián Tibor Bartók-kutató zenetörténész.

Szokolay Ádám jelenleg a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója. A zongoraverseny megnyerése után elmondta, többet szeretne itthon színpadra lépni, és elvarázsolni a közönséget.

A címlapfotó illusztráció.