Gyerekeket zárnak börtönbe vanílialopás miatt Madagaszkáron

 

Madagaszkáron több mint százhatvan gyereket zártak börtönbe bírósági tárgyalás nélkül. Embertelen körülmények között élnek a börtönben.

Több mint százhatvan gyereket tartanak fogva Madagaszkáron, mert egy kis édességre vágytak, és vaníliát szedtek. A szigetország számít a világ legnagyobb vaníliaexportőrének. A virágzó iparág azonban növelte a gyerektolvajok számát – olvasható a BBC weboldalán.

A gyerekek akár három évet is kaphatnak vanílialopás miatt, úgy hogy még csak tárgylásuk sem volt. Harotsilavo Rakotoson emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd elmondta, Madagaszkáron sokkal fontosabb a vanília, mint az emberi jogok tiszteletben tartása.

A vanílialopás miatt börtönbe zárt gyerekek embertelen körülmények között kell, hogy letöltsék büntetésüket, több mint kétezer felnőttel – más bűncselekmény elkövetőivel –összezárva egy olyan börtönben, aminek befogadóképessége mindössze kétszáznyolcvan fő. Nincs ágyuk, ahol alhatnak, egy nap csak egyszer kapnak ételt, és szüleikkel sem találkozhatnak, csak telefonon beszélhetnek velük.

A címlapfotó illusztráció.