A szigorú biztonsági előírások ellenére több játszótér is veszélyes

 

Egy hatéves kislány meghalt, két másik gyerek pedig súlyosan megsérült, amikor ledőlt egy mászóka a csányi óvodában. A rendőrség most szerződéseket, munkaköri leírásokat gyűjt össze, illetve szakértőket is bevon az ügy kivizsgálásába. A nyomozás folyamatban van, nem tudni, hogy az óvodában dolgozók, a fenntartók vagy az építők a felelősek a tragédiáért. Egy műszaki ellenőr szerint a játszóterekre vonatkozó szigorú biztonsági előírások ellenére aggasztóan sok játszótér veszélyes. A Kékfény riportja.

A baleset közel egy hete történt az óvoda udvarán. Négy kisgyerek lógott a mászókán, amikor az hirtelen kidőlt a helyéről. Az egyik kisfiúnak az utolsó pillanatban sikerült leugrania, de három társát maga alá temette a 80 kilogrammos faszerkezet. Az egyik kislány meghalt, két barátját pedig súlyos sérülésekkel szállították kórházba.


A baleset után azonnal értesítették a mentőket, a faluban pedig gyorsan elterjedt a hír, hogy mentősök tartózkodnak az óvodában. A szülőket eleinte nem is értesítették, ezért mindenki a helyszínre sietett, hiszen a falu szinte összes gyermeke ebbe az óvodába jár. Az összegyűlt szülők, amikor végre megtudták, hogy mi történt, spontán tüntetésbe kezdtek. Az egyik szülő elmondása szerint

már régen nem volt jó állapotban a mászóka,

amit a vezető óvónő és a polgármester sem vett figyelembe, hagyták, hogy a gyerekek ezen a mászókán játszanak, amíg a tragédia be nem következett.

Korábban is történt egy baleset

Az is kiderült, hogy három évvel ezelőtt kis híján történt már tragédia az óvodai játszótéren. Egy kisfiú a falovon lovagolt, amikor a felső része leesett a gyerekkel együtt, és a kapufapánt csavarja a gyerek szemétől két centiméterre állt meg. A baleset azért következett be, mert a fából készült szerkezet teljesen szét volt korhadva.

A kisfiú édesanyja próbált beszélni az óvoda vezetőjével és a polgármesterrel is az eset után, de nem kapott megnyugtató választ. Ezután feljelentést tett az ügyben, majd kapott egy visszaigazolást, hogy befogadták és kivizsgálják az esetet. Három hét múlva egy szülői értekezleten derült ki, hogy a feljelentés miatt 500 ezer forintos bírságot kapott a polgármesteri hivatal.

A szülők szerint a bírság után az önkormányzat átfestette a játékokat. A faluban azonban azt beszélik, hogy nem szakember végezte a munkát, hanem egy helybeli műkedvelő kisiparos. Ennek köszönhető, hogy a friss festék alatt a tartószerkezet végzetesen elkorhadt.

Magyarországon elméletileg

szigorú szabályok vonatkoznak a közhasználatú játszóterekre.

Egy több száz oldalas szabványgyűjtemény írja elő, hogy az egyes játékoknak mekkora teherbírásúnak, milyen alakúnak és milyen bevonatúnak kell lenniük. Ráadásul a játszótereket négyévente kötelező egy erre szakosodott műszaki ellenőrrel felülvizsgáltatni.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A szigorú szabályok ellenére sok a csányi óvodához hasonló kontárjavítás – mondta Kecskés Dóra műszaki ellenőr. Hozzátette, vastagon lefestik a játékokat, kívülről mindent elfed a festék, de ettől még a fa belül korhad. Ha egy ellenőr rossz állapotúnak ítéli meg a játszóteret, akkor a tulajdonosnak elméletileg kötelező kijavítani az összes hibát, ám a gyakorlatban ez nem mindig történik meg – mondta.

Csak tervezték a felújítást

Medve István, Csány polgármestere szerint minden tőlük telhetőt megtettek, hogy karbantartsák az óvoda játszóterét. Azt persze tudták, hogy a játékok már elavultak, így tervezték is a teljes felújítást, ám a lehetőségeik korlátozottak voltak. Megjegyezte, az óvodában jelenleg a konyha felújítása zajlik, azt követi az energetikai felújítás, és az udvari játékok felújítása is tervbe van véve.

Valószínű, hogy amikor három évvel ezelőtt felújították a játékokat, csak a föld feletti részeket festették át, a föld alatti résszel nem foglalkoztak. A szakértő szerint azonban a négyévente kötelező ellenőrzéseken – ha azt szakszerűen végzik – a földbe ásott részeket is ellenőrzik. Azt is elmondta, hogy egy megfelelő minőségű és megfelelően kezelt keményfa gerenda négy év alatt, két ellenőrzés között biztosan nem rohad el még a föld alatt sem.

A rendőrség eljárást indított

Elképzelhető, hogy a csányi óvodában kidőlt mászókát eleve nem a megfelelő anyagból építették, és ezért történt a halálos baleset. A Heves megyei rendőrség bűnügyi osztálya foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekménye miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

A csányi játszóteret a 2000-es évek elején építették, azóta legalább háromszor kellett a hatóságnak ellenőrizniük az állapotát. Ha végül beigazolódik, hogy már eleve veszélyesen épült meg, akkor felmerül egy újabb kérdés, feltűnt-e ez bármelyik ellenőrzéskor.

A címlapfotó illusztráció.