Több mint hat éve emelkednek a reálkeresetek

 

Több mint hat és fél éve, 79 hónapja töretlenül nőnek a reálbérek Magyarországon, csak az elmúlt egy évben hétszázalékos volt az emelkedés üteme – mondta Varga Mihály a friss kereseti adatokat kommentálva a tárca közleménye szerint hétfőn.

A pénzügyminiszter hozzátette, főként az adócsökkentések, a versenyszféra és a közszféra béremelései, illetve a jelentős gazdasági növekedés hatására – a családi adókedvezményekkel együtt – 86 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek 2010 óta.


Több mint 40 százalékos az emelkedés

A kormány elkötelezett a magyar családok jövedelmének emelésében, anyagi biztonságuk megteremtésében – jelentette ki Varga Mihály hangsúlyozva, 2010 óta a nettó keresetek reálértéke kedvezmények nélkül több mint 40 százalékkal, a családi kedvezmények figyelembevételével pedig átlagosan 47 százalék felett nőtt. A kétgyermekesek reálkeresete közel 59 százalékkal, a háromgyermekeseké 76 százalékkal emelkedett 2010 és 2018 között, szemben a korábbi kormányzással, amikor a családi kedvezmény nem is létezett. Egy olyan háromgyermekes családban, ahol mindkét szülő átlagosan keres 2010 óta megduplázódott a nettó kereset a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Varga Mihály hangsúlyozta, a kormány kezdeményezésére megkötött bérmegállapodás – amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve a munkáltató adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza – a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseinek ösztönzésével hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedhessen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben a foglalkoztatás. A magyar gazdaság elmúlt években nyújtott teljesítménye és kilátásai alapján a kedvező munkaerőpiaci folyamatok fennmaradásával, a bérek folytatódó növekedésével és ezzel párhuzamosan a fogyasztás további bővülésével számol a kormányzat a következő időszakban is – tette hozzá a miniszter.

Továbbra is marad a kétszámjegyű bérnövekedés

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint továbbra is fennmarad a kétszámjegyű bérnövekedés.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kiemelte, a továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekord alacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív marad, a képzett munkaerő hiánya gyakorlatilag a gazdaság minden szektorában érzékelhető az utóbbi két évben.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője szerint a bérek két számjegyű növekedése jövőre is fennmarad, amelyet a gazdasági növekedés, a szociális hozzájárulási adó júliusban megtörtént csökkentése, valamint a beruházások magas szintje támogat, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a külső környezet kedvezőtlen alakulása kockázatot jelent.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is úgy látja, hogy továbbra is kitart a két számjegyű bérnövekedés a magyar gazdaságban.

A címlapfotó illusztráció.