Elkobzott luxusautó-gyűjteményt árvereztek el Svájcban

 

Csaknem 27 millió svájci frank (8,3 milliárd forint) folyt be vasárnap azon a Genf környéki árverésen, amelyen az Egyenlítői-Guinea alelnökétől elkobzott luxusautó-gyűjteményt értékesítették.

2015 Koenigsegg One:1 (Fotó: EPA/Laurent Gillieron)

A Genftől 30 kilométerre fekvő Chéserex golfklubjában megrendezett árverést szervező Bonhams aukciós ház szóvivője közlése szerint a legértékesebb darab, egy 2014-es fehér Lamborghini Veneno Roadster 8,28 millió svájci frankért (2,5 milliárd forintért) kelt el. Ebből az autóból mindössze kilenc készült a Lamborghini 50. születésnapjára. A vásárló névtelenséget kért.

A genfi hatóságok februárban jelentették be, hogy lezárták a pénzmosás és közpénzek elsikkasztása miatti nyomozást Teodoro Nguema Obiang Mangue, Egyenlítői-Guinea alelnöke ellen, és az ügyben született megállapodásnak megfelelően eladják a luxusautókat, a befolyt összeget szociális programok finanszírozására fordítják a nyugat-afrikai országban.

Porsche 918 Spyder (2015) (Fotó: EPA/Laurent Gillieron)

Az autópark az országot 40 éve irányító Teodoro Obiang Nguema Mbasongo elnök fiáé volt. Jogvédő csoportok a világ legkorruptabb rendszereként említik az elnök adminisztrációját.

Az árverésen 1,55 millió frankért (477 millió forintért) vásároltak meg egy 2011-es Aston Martin One–77 Coupét. Egy fekete 2015-ös Koenigsegg One–1 autó 4,6 millió svájci frankért (1,4 milliárd forintért) kelt el. Az árverés egyik licitálója szerint egy dubaji gyűjtő többet is megvásárolt a kalapács alá került darabokból.

Lamborghini Veneno Roadster (2014) (Fotó: EPA/Laurent Gillieron)

A régebbi autók között volt egy 1998-as szürke Rolls Royce Silver Spur, amelyet 86 250 frankért (26,5 millió forintért) vettek meg, és egy 1956-os Aston Martin Lagoda is.