Tisztújító kongresszust tartott a Fidesz

 

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökévé vasárnap a kormánypárt 28., tisztújító kongresszusán, Budapesten. Orbán Viktor beszédében megtisztelőnek nevezte, hogy ismét ő lehet a Fidesz elnöke. Novák Katalint, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Kósa Lajost választották meg alelnököknek.

Cikkünk frissült.

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökévé vasárnap a kormánypárt 28., tisztújító kongresszusán, Budapesten. A kormányfőt 1406 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnöknek.


A kongresszus újraválasztotta alelnöknek Novák Katalint (1396 szavazat), Kubatov Gábort (1392 szavazat) és Németh Szilárdot (1359 szavazat), a tisztségről leköszönő Gulyás Gergely helyére pedig Kósa Lajost (1387 szavazat) választották meg.

Kósa: Az alkalmatlanság áll szemben a hozzáértéssel

Az ellenzék teljes alkalmatlansága és kilátástalansága áll szemben hozzáértő emberek sokaságával az októberi önkormányzati választáson – jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A politikus szerint míg a kormánypárti polgármesterjelöltek építeni, fejleszteni akarnak, az ellenzékiek háborúzni. Arról is beszélt, hogy ébernek kell lenni, mert például Olaszországban, amikor Matteo Salvini még belügyminiszterként megpróbálta lezárni a határokat, a baloldal „erre alkalmas” polgármesterekkel telepítette be a migránsokat.

Megjegyezte azt is: a szegediek helyében elkezdene aggódni, mert amikor az Európai Parlament korábbi elnöke, Martin Schulz Szegeden járt, Botka László MSZP-s polgármestert megbízható embernek nevezte, és azt mondta, ott szeretik a migránsokat.

Összefogva a kormánnyal tudjuk megvédeni magunkat, az országot, településeinket” – hangoztatta a kampányfőnök.

Budapestről szólva Kósa Lajos azt mondta: csak egy jelölt, Tarlós István főpolgármester, az ország legtapasztaltabb önkormányzati politikusa alkalmas a város vezetésére.

Ő olyan csapattal néz szembe, amelyikben van „egy proteinsámán, egy celebmatador és Karácsony, aki még Gergelynek is alkalmatlan, ezért szólítja mindenki Gerinek” – közölte az ellenzéki főpolgármester-jelöltekről.

Gulyás: Magyarország önbizalmában és jövőképében egyaránt megerősödött

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint a mögöttük hagyott kilenc év az ország rendszerváltoztatás utáni történetének legsikeresebb időszaka. Gulyás Gergely kiemelte: Magyarország önbizalmában, gazdaságában, biztonságában és jövőképében egyaránt megerősödött.

Gulyás Gergely az ország helyzetéről szólva úgy fogalmazott: erősödő falvak, városok, Tarlós István főpolgármester és kerületi polgármesterei munkájának köszönhetően Budapest a dualizmus időszaka óta nem látott mértékben fejlődő, immár világszerte csodált főváros.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Arról is beszélt, hogy a Fidesz és szövetségesei bár távolról sem tökéletesek, számukra a kormányzás eszköz, megtisztelő lehetőség az ország szuverenitásának megőrzéséhez, a nemzeti szuverenitás megerősítéséhez, ahhoz, hogy utakat nyissanak a szabadságban a jólét felé.

Kiemelte: a kormányzásnak azok is a nyertesei, akik nem a Fidesz-KDNP-re szavaztak, és azok is, akik nem szeretik őket. Sőt az ellenzéki politikusok is, akiknek alkalmatlansága bármilyen nyilvánvaló, mégis sokkal kevésbé látványos ellenzékben, mint kormányon. Ellenzékből nem tudják csődbe vinni az országot, ami kormányon sikerült nekik – folytatta.

Ellenzékben szabadon tiltakozhatnak a kormány politikája ellen, mert tudják, nem ők vannak hatalmon, akik véresre verettek tüntetőket, szemeket lövettek ki azonosító szám nélküli rendőrökkel, hogy Gyurcsány Ferenc is ünnepnek érezhesse az 1956-os forradalom 50. évfordulóját. Úgy fogalmazott: „az ellenzék egységét ma a magyar

Molotov-Ribbentrop paktum biztosítja, melyet 2018 után Gyurcsány Ferenc egyetlen momentum alatt megkötött a Jobbikkal”.

Rámutatott: az önkormányzati választáson az ellenzék nem polgármesteri és képviselői helyekben gondolkodik, hanem háborús hídfőállásokban. A „magyar Molotov-Ribbentrop paktum jelöltjei” a helyi közösségek szolgálata helyett politikai háborút akarnak.

A győzelem azon múlik, hogy a következő 14 napban megtesznek-e mindent azért, hogy mindenki figyelmét felhívják arra, a választás tétje nem a kormány sorsa, nem a parlamenti többség, hanem az országot alkotó városi, falusi közösségek békés fejlődése.

Szijjártó: A bevándorláspártiak megnyitják a határokat az illegális bevándorlók előtt

A bevándorláspártiak megnyitják a határokat az illegális bevándorlók előtt, majd nyomást helyeznek a többi országra, hogy fogadják be és osszák szét őket – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A tárcavezető kiemelte: Európa legsikeresebb pártjának kongresszusa a mai, ez az európai parlamenti választáson is bebizonyosodott. Ez kellő önbizalmat ad a következő idő csatáihoz – vélekedett.

Hangoztatta: mindegy, milyen nyomást helyeznek ránk Európa bevándorláspárti erői, ide egyetlen illegális bevándorló sem jöhet be. Csak Magyarország döntheti el, ki jöhet ide és kikkel akarunk együtt élni.

Semjén Zsolt a KDNP nevében köszöntötte a résztvevőket

Magyarország és az Európai Unió történelmének legsikeresebb politikai konstrukciójának nevezte a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szövetségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nagyobbik kormánypárt tisztújító kongresszusán vasárnap Budapesten.

Semjén Zsolt, aki a 75 éves KDNP és az összes szövetséges nevében köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozta, szövetségük értékszövetség, a keresztény civilizáció védelmének, a nemzeti elkötelezettség megvalósításának és a polgári értékek képviseletének értékközössége, emberi minőség, bajtársi hűség.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Úgy fogalmazott: megvédtük a hazánkat, a keresztény civilizációnkat, ezzel az életformánkat és a népünket. Soha ennyi egyházi iskola, ennyi templom nem épült, újult meg, mint most. Mi templomokat építünk, nem bezárunk, egyből sem lesz se pláza, sem mecset – mondta, hozzátéve: „a mi szenvedélyünk Magyarország”. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese azt mondta: a mostani kabinet Európa „legkeresztényibb kormánya”.

Semjén Zsolt kitért arra: 2006 óta abszolút többségük van, minden parlamenti, önkormányzati, EU-s választást elsöprő fölénnyel nyertek meg. És így lesz két hét múlva is – jelentette ki. Az ellenfeleikről szólva azt mondta: ideológiailag szöges ellentétei egymásnak, „posztnácik, neomarxisták, és anarcholiberálisok katyvasza”. Nincs új a nap alatt – jegyezte meg, hozzátéve: az emberi minőség tekintetében elég egyetlen kérdést feltenni: a kormánypártokat utálják jobban, vagy egymást?

Közölte: megtették, amit 2010 után ígértek, a nemzet közjogi egyesítését, 1,1 millió határon túli magyar kapta meg a teljes jogú állampolgárságot, 2014-ben és 2018-ban is az ő szavazataikkal lett meg a kétharmados többség. Köszönet érte – mondta. Felidézte a KDNP megalakítását, az „alapítóatyák”, Barankovics István és Varga László alakját, és azt mondta: a KDNP az egyetlen történelmi párt a politikai palettán, hacsak az MSZP nem tartja magát annak. 75 éve alapították a KDNP-t Szálasival szemben és a náci megszállás ellen, aztán folytatták a harcot Rákosival szemben a szovjet megszállás ellen.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: azoknak volt erkölcsi alapjuk „ellene mondani” a vörös diktatúrának, akiknek volt bátorságuk ellene mondani barna diktatúrának. Keresztényként tudták, hogy mind a „faji szocializmus”, mind az osztályszocializmus „embertelen, istentelen és neopogány” – tette hozzá.

Szerbiában nem hátrányt, hanem előnyt jelent magyarnak lenni

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke rendkívül sikeresnek ítélte az elmúlt kongresszus óta eltelt időszakot. Ma Szerbiában, több mint száz év után, nem hátrányt, hanem előnyt jelent magyarnak lenni – mondta. Ennek legjobb bizonyítékaként említette, hogy akik nem magyarnak születtek, azok is szeretnének magyarrá válni.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Kitért a magyar kormány kiemelt támogatására, és arra is, hogy néhány éve még elképzelhetetlen volt az, ami a szerb-magyar kapcsolatokban mára megvalósult. Nincs még két olyan nép a térségben, amelynek történelme ennyire „terhelt” lett volna, ennek ellenére a két ország és két nép közötti viszony soha nem volt olyan jó, mint napjainkban. Ha ez így van a szerb-magyar kapcsolatokban, akkor nem Magyarországon múlik, hogy a többi szomszédos országgal nem tud ilyen kapcsolatokat kiépíteni – jelentette ki Pásztor István.

Fontosnak nevezte, hogy az új Európai Bizottságban Magyarország portfóliójába kerül a szomszédságpolitika és a bővítés. Az önkormányzati választásokra utalva kiemelte: ez a vajdasági magyaroknak is hihetetlenül fontos, mivel nem mindegy, kik lesznek a polgármesterek, hogyan alakulnak a testvérvárosi kapcsolatok.

1809 a kongresszusi küldöttek száma

A BOK Sportcsarnokban „Nekünk Magyarország az első!” mottóval rendezett 28., tisztújító kongresszus elején Miklósa Erika operaénekes énekelte el a Himnuszt, majd Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, család- és ifjúságügyi államtitkár köszöntette a résztvevőket, akikkel közös szelfit is készített.

Nagy Gábor Tamás, a mandátumvizsgáló, ügyrendi és összeférhetetlenségi bizottság elnöke, I. kerületi polgármester közölte: a kongresszusi küldöttek száma 1809, több mint háromnegyedük pedig regisztrált is, így a tanácskozás határozatképes. Levezető elnöknek Novák Katalint és Klausmann Viktort, a kormánypártok gyöngyösi polgármesterjelöltjét választották meg a küldöttek.

A Fidesz alapszabálya szerint kétévente kell tisztújító kongresszust rendezni. A legutóbbin, 2017 novemberében újraválasztották a párt elnökévé Orbán Viktor kormányfőt, alelnöknek pedig Novák Katalint, Gulyás Gergelyt, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot választották meg a küldöttek.

A Fidesz-frakció a továbbiakban is őrizni fogja az Országgyűlés méltóságát, és „az ellenzéki képviselők gyalázkodásával szembeni jogos indulat” sem tereli majd el a figyelmüket az emberek akaratáról – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap a kormánypárt tisztújító kongresszusán, Budapesten. Szavai szerint az ellenzék parlamenti viselkedését illetően jelentős javulástól nem kell tartani. Az ellenzéket jellemezve úgy fogalmazott: a „támolygó vezérük nyelvbotlásával”, „a kígyózó kígyókkal” új korszak köszöntött be Magyarországon.

Kocsis Máté azt mondta: az ellenzék magatartása lehetne akár szórakoztató is, de van egy szomorúbb oldala, mert „reménytelen ellenzékünk (…) az alkalmatlanságát leplezendő”, a parlamenti mindennapok részévé tette a provokációt, a ripacskodást és a trágárságot. Úgy fogalmazott: „Megismertük a fékevesztett, önuralomra képtelen, olykor agresszív oldalukat, mindettől remélnek ugyanis mostanság politikai hasznot”.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Felidézte: a tavaly december 12-i ülésnapon a levezető elnököt még a pulpitusra sem engedték fel, a jobbikos Jakab Péter pedig elfoglalta a miniszterelnök székét, és „úgy nyomkodta a szavazógépét, mintha nem lenne holnap”. „Itt érdemes lenne még önmagában megemlékezni Tordai Bencéről is, de vegyék úgy, hogy ez most megtörtént” – tette hozzá. A frakcióvezető szerint ma már ott tart „a jobbikos szkinhedvezértől Vadai Ágnesig terjedő összefogás”, hogy bármit elnéznének egymásnak egy kis hatalomért cserébe.

Kocsis: Az ellenzék nem támogatja az otthonteremtést sem

Megjegyezte: ugyanők az Országgyűlésben nem támogatták a családokról, az otthonteremtésről és az ország biztonságáról szóló javaslatokat sem. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt, zuglói polgármester, Karácsony Gergely pedig ott folytatta, ahol a többiek abbahagyták: szerinte Törökország fővárosa Isztambul, Csepel Észak-Pesten van, a Magyar Nemzet Múzeum pedig a Városligetben – mondta Kocsis Máté.

„Bukdácsol a kínosabbnál kínosabb ügyekben, sokadik hangfelvételi botrányába keveredik, és egy filmes díszletet telekspekulációnak gondol. Ő jelenleg az ellenzék csúcsragadozója, akinek alkalmatlansága bár nyilvánvaló, már nem is zavarja az ellenzéki pártokat” – mondta. Innen folytatja a Fidesz képviselőcsoportja a parlamenti munkát október 21-től – zárta szavait a frakcióvezető.

Kubatov: a Fidesz Európa legmodernebb és legszervezettebb pártja

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke beszédében kijelentette: ma a Fidesz Európa legmodernebb és legszervezettebb pártja. A győzelmekhez mindenki hozzátette a magáét – mondta. Hozzátette: ahogyan a futballban, úgy a politikában sem ér semmit a második hely, mindenki csak a győzelmekre emlékszik.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Véleménye szerint a Fidesz többször is megfizette a siker árát, mások nem bírták volna ki a vereségeket, de ők mindig erősebbek lettek, mint előtte. Ha most a kongresszuson megkérdeznek egy fiatalt, miért van itt, azt mondja, azért, mert a szülei is ehhez a közösséghez tartoznak – közölte Kubatov Gábor. Hangsúlyozta: még ennél is jobb lesz a helyzet, amikor a Fidesz már a 120. születésnapját ünnepli majd.

Deutsch: „Kibújt a kvótarendszer szöge a bevándorláspártiak zsákjából”

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy bár „a brüsszeli frontvonalban a csapataink harcban állnak”, és továbbra is megvédik a magyar embereket, a nemzet érdekeit és Magyarországot, a bevándorláspárti erők elszántsága és indulata változatlan, új lendületet vesz a bevándorláspárti politika Európában.

Közölte: Olaszországban megnyitották a határokat az illegális bevándorlók előtt, és Olaszország, Franciaország, Németország és Málta az Európai Bizottság „bábáskodása” mellett megállapodtak az illegális migránsok kvóta szerinti szétosztásáról. „Kibújt a kvótarendszer szöge a bevándorláspártiak zsákjából”, megint meghívólevelet küldtek a világ minden részére a gazdasági bevándorlóknak – jelentette ki.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A politikus kifejtette: az Olaszországba érkező migránsok jó részét átszállítják egy másik országba, és csak ott kezdődik meg a menedékkérelmük elbírálása, vagyis minden illegális bevándorló szabadon bejöhet az EU-ba, és már az unión belül – minden ellenőrzés nélkül – viszik át őket egyik országból a másikba. Megjegyezte: „a Soros György fanatikus elképzeléseiből kinőtt terv” ismert, és a megvalósításáért a bevándorláspárti erők készek bármit megtenni.

Deutsch Tamás azt is mondta: a bevándorláspárti erők bosszút álltak Trócsányi László biztosjelöltön. Trócsányi László „a magyar Salvini”, hiszen mindkét politikus bebizonyította, hogy a bevándorlás megállítható, ez csak politikai akarat kérdése – vélekedett. A beszédek után döntöttek a Fidesz alapszabályának módosításáról, majd a tisztújításról tájékoztatva Kontrát Károly, a szavazatszámláló bizottság részéről elmondta: előzetesen pártelnöknek Orbán Viktort, alelnöknek pedig Kubatov Gábort, Kósa Lajost, Németh Szilárdot és Novák Katalint jelölték.