Romániában 6450-7200 közötti a vadon élő medvék száma

 

A román környezetvédelmi minisztérium megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma.

A minisztérium közlése szerint az év eleje óta az ország 13 megyéjéből összesen hetvenhárom veszélyesnek tekintett medve kilövésére vagy áthelyezésére nyújtottak be kérést a helyi vadásztársaságok, a minisztérium pedig a beavatkozási kvóták terhére 34 állat kilövését, és egy áthelyezését engedélyezte.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Földi Imre)

A megyékre bontott számok azt jelzik, hogy a székelyföldi megyékben a legégetőbbek a medvegondok. Hargita megyéből 14 egyed kilövésének az engedélyezését kérték a minisztériumtól, és 8 egyed kilövésére kaptak engedélyt a vadásztársaságok, Maros megyében a kérvényezett 12-ből ötöt, Kovászna megyében 7-ből négyet lőhettek ki. Sok kérés érkezett a Kárpátokon kívüli Arges (10), Suceava (10) és Prahova (6) megyéből is, de Arges megyében csak négy és Prahovában csak 3 medve kilövését engedélyezte a tárca, mely a Suceava megyei vadásztársaságok valamennyi kilövési kérését elutasította.

A vadásztársaságok által becsült szám Hargita megyében 1900 fölötti, Kovászna megyében 1500-1600 közötti, Maros megyében pedig 1300 körüli. A Hargita és Maros megyei adatokról a Székelyhon portál számolt be június végén, a kovásznaiakat pedig Sebastian Cucu prefektus közölte szeptember elején. A vadgazdálkodási szakemberek vitatják azonban a vadásztársaságok által közölt számok hitelességét.

Valószínűsítik, hogy ugyanazt a medvét többen, több helyen is megszámolták az állománybecslés során.

A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv – mely a román környezetvédelmi minisztérium honlapján is elérhető – a 2016-os medvebecslés adatait közli. Ekkor a szakemberek úgy vélték, hogy az állomány egyedszáma 6050-6640 közötti. 2016 előtt a környezetvédelmi tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. A tiltás óta jelentősen megnőtt a medvetámadások száma, és immár az sem ritka, hogy az országutakon, autópályákon vagy a vasúti pályán gázolnak el medvéket.

Az akcióterv arról is említést tett, hogy a medvék 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne. A barnamedvék védelmével is foglalkozó WWF Románia ezt a számot erősen vitatja.

A román szenátus az e héten megszavazott törvénymódosítással egy ötéves időszakra lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát az év bizonyos időszakaiban. Ha a törvénymódosítást a parlament alsóháza is elfogadja, és az államfő kihirdeti, a medveállományt – a vaddisznókhoz, szarvasokhoz, és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan – kilövési kvóta alapján lehetne szabályozni.