Már a bronzkorban is adták az állatok tejét csecsemőknek

 

Először találtak régészeti bizonyítékokat arra, hogy már több mint háromezer éve állatok tejét itatták a csecsemőkkel.

A tudósok kicsi bronzkori agyagedények belsejében állati zsír nyomait fedezték fel. A szakemberek szerint ezek a leletek ritka betekintést engednek a bronzkorban és vaskorban élt csecsemők táplálásába – számolt be a kutatás eredményeit összegző tanulmányról a BBC News csütörtökön.

A felfedezés arra utal, hogy az anyatejet a palackból adott tejjel egészítették ki.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Julie Dunne, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy először találtak közvetlen bizonyítékot arra, hogyan etették több ezer évvel ezelőtt a csecsemőket. Mint hozzátette, ez a gyakorlat a termékenységet is növelhette.

Azért fontos, hogy a csecsemőket az anyatej mellett állati tejjel is etették, mert ez azt jelenti, hogy a több ezer évvel ezelőtt az anyák több gyereket szülhettek, ami komoly népességnövekedést eredményezett, és elindíthatta az emberiséget afelé, ahogy ma élük” – fogalmazott a tudós.

Hétezer évvel ezelőtt a neolitikus Európában alapvető változások történtek az ember életében. A vadászó-gyűjtögető életmód helyett gabonát kezdtek termeszteni, és háziasított állatokat tartottak.

Tejtermékeket mintegy 6000 évvel ezelőtt kezdtek fogyasztani, a csecsemők étrendjéről azonban nagyon keveset tudtak eddig. Korábbi régészeti leletek arra utaltak, hogy az őskori gyerekeknek valamiféle bébiételt adtak a szoptatás kiegészítéseként hat hónapos koruk után, de mindeddig nem derült ki, hogy pontosan miből is állt az étrend.

A régészek ezért különleges kiöntős agyagedényeket vizsgáltak meg tüzetesen. Elemezték három kis palack tartalmát, amelyeket bronzkori és vaskori – Kr. e. 1200 és 450 közötti – gyereksírokban találtak németországi ásatásokon. Az edényekben állati eredetű ételekből, köztük tejből származó zsiradék nyomát találták meg. A szoptatás kiegészítése növelhette a termékenységet, és ez hozzájárulhatott a korszakban a népesség létszámának megnövekedéséhez.

A címlapfotó illusztráció.