Varsóban lesz Bagota Béla első mozifilmjének világpremierje

 

A Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz Bagota Béla első mozifilmje, a Valan - Az angyalok völgye világpremierje – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A 35. Varsó Nemzetközi Filmfesztivált október 11. és 20. között rendezik meg. A seregszemle a berlini, a cannes-i, a Karlovy Vary-i és a velencei mustra mellett egyike a tizenöt A-kategóriás filmfesztiválnak.

A Valan – Az angyalok völgye az első és második filmeket felvonultató versenybe kapott meghívást. A premieren Bagota Béla forgatókönyvíró-rendező, Krisztik Csaba főszereplő és Kántor László producer személyesen vesz részt.

Bagota Béla első mozifilmje feszült és szívszorító lélektani krimi, fő helyszíne Valan, a hólepte erdélyi bányaváros. Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja – írja a közlemény.

Bagota Béla rendező a Valan című film forgatásán az erdélyi Balánbányán 2018. március 7-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

Bagota Béla 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd számos nagyszabású magyar és nemzetközi produkcióban dolgozott. Első mozifilmje, a Valan – Az angyalok völgye a Filmalap 292 millió forintos gyártási támogatásával készült a Mátrix Film produkciójában Kántor László producer vezetésével.

A Valan – Az angyalok völgye a Mozinet forgalmazásában november 21-től lesz látható a magyar mozikban – olvasható a filmalap közleményében.